Deficitul de cont curent se ridică după primele două luni din 2023 la 2,61 miliarde euro

Deficitul de cont curent se ridică după primele două luni din 2023 la 2,61 miliarde euro, în scădere cu 17% faţă de perioada similară din 2022. Investiţiile străine directe au însumat circa 2 miliarde euro.

223 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent se ridică după primele două luni din 2023 la 2,61 miliarde euro

Deficitul de cont curent se ridică după primele două luni din 2023 la 2,61 miliarde euro

Deficitul de cont curent a ajuns după primele două luni din 2023 la 2,61 miliarde euro, în scădere cu 17% faţă de nivelul de 3,15 miliarde euro din perioada similară din 2022, arată datele BNR, citate de ZF.

Astfel, balanţa bunurilor a consemnat un deficit de 4,1 miliarde euro, mai mic cu 130 milioane euro faţă de perioada similară din 2022, în timp ce balanţa serviciilor a înregistrat un excedent de 1,9 miliarde euro, mai mare cu 641 milioane euro.

Pe zona de servicii, cel mai mare excedent provine din serviciile de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale, în valoare de 845 milioane euro, în timp ce transporturile au generat un plus de 791 milioane euro.

În schimb, turismul şi călătoriilor rămân în dezechilibru, cu un deficit de 285 milioane de euro, în scădere faţă de perioada similară din 2022, când se cifra la 510 milioane euro.

În acelaşi timp, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit de 461 de milioane de euro, mai mare cu 206 milioane euro faţă de primele două luni de anul trecut, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 24 milioane euro, de 35 milioane euro.

Datele BNR arată că investiţiile străine directe au însumat 1,98 miliarde euro (comparativ cu 1,90 miliarde euro în perioada ianuarie - februarie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au avut o valoare netă de 1,57miliarde euro, iar creditele intragrup de 405 milioane euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici