Director CEZ: Acţionarii aproape că vin cu bani de acasă din cauză că ANRE nu recunoaşte unele investiţii

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu recunoaşte în tarife unele investiţii derulate de distribuitorii de energie, astfel că acţionarii acestor companii "aproape că vin cu bani de acasă" pentru finanţarea proiectelor.

263 afișări
Imaginea articolului Director CEZ: Acţionarii aproape că vin cu bani de acasă din cauză că ANRE nu recunoaşte unele investiţii

Adrian Borotea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Sumele acumulate sunt atât de mari că investiţiile solicitate nu numai că nu sunt remunerate, dar aproape că acţionarii vin cu bani de acasă pentru investiţii", a declarat miercuri directorul de afaceri corporative din CEZ România, Adrian Borotea, într-o conferinţă de presă.

Borotea a adăugat că grupul CEZ are de recuperat de la ANRE suma de 500 milioane lei pentru investiţiile pe care le-a făcut în reţeaua de distribuţie, dar pe care Autoritatea nu le-a recunoscut în tarife.

"Sperăm ca aceste costuri să fie incluse în tarife, dar noi propunem să fie incluse în tarife pe o perioadă de cinci ani, având în vedere şi suportabilitatea consumatorilor. Această bulă trebuie decomprimată", a adăugat Borotea.

Potrivit lui Borotea, CEZ investeşte anual 50 milioane euro în reţeaua de distribuţie, cu toate acestea compania reuşind să modernizeze doar 15% din reţeaua de distribuţie.

CEZ a intrat pe piaţa românească în 2005, când a preluat de la stat companie Electrica Oltenia, care alimentează cu energie regiunea Olteniei. Grupul ceh, controlat de stat, a investit 2,2 miliarde euro în România, din care 1,1 miliarde euro în parcuri eoliene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici