Directorul AIE, veste proastă pentru Putin: Rusia va pierde războiul energetic cu Occidentul / China şi India nu pot înlocui Europa

Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, consideră că Rusia va pierde războiul energetic cu Occidentul, afirmând că achiziţiile de ţiţei ale Chinei şi Indiei nu vor reuşi să compenseze scăderea livrărilor către Europa.

2115 afișări
Imaginea articolului Directorul AIE, veste proastă pentru Putin: Rusia va pierde războiul energetic cu Occidentul / China şi India nu pot înlocui Europa

"Europa are probleme economice majore, dar pentru Rusia, Europa a fost un client foarte, foarte important", a declarat Birol pentru CNBC, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Săptămâna trecută, o analiză independentă a Centrului de cercetare pentru energie şi aer curat a arătat că veniturile din exporturile de combustibili fosili ale Rusiei s-au prăbuşit în decembrie, împiedicând semnificativ capacitatea preşedintelui Vladimir Putin de a finanţa războiul din Ucraina.

Raportul grupului de reflecţie finlandez a constatat că prima lună de interdicţie a Uniunii Europene privind importurile maritime de ţiţei rusesc şi plafonarea preţurilor de către G7 a costat Moscova aproximativ 160 de milioane de euro pe zi.

Birol a descris Rusia ca fiind "exportatorul numărul unu de energie în lume" înainte de invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina, la 24 februarie anul trecut.

China şi India nu pot înlocui Europa

Aproximativ 75% din exporturile de gaze ruseşti şi 55% din exporturile sale de petrol mergeau către Europa, a spus Birol, înainte ca UE să încerce să renunţe la combustibilii fosili ai Moscovei.

"Aşadar, să găseşti un client pentru gaz şi petrol atât de uşor care să înlocuiască Europa va fi extrem de dificil", a spus el. "Ştiu că există unele ţări din Asia, cum ar fi China şi India, care beneficiază de această situaţie şi care cumpără mult petrol rusesc, dar aş fi foarte atent să cred că importurile acestor ţări se vor compara, atât în termeni de volum, cât şi de venituri, cu ceea ce făcea Europa".

"Rusia se va confrunta cu dificultăţi majore atât pentru exporturile de petrol, cât şi pentru cele de gaze şi, în opinia mea, când ne uităm la următoarele două trimestre şi ani, Rusia va pierde bătălia energetică", a spus Birol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici