Directorul Transelectrica, revocat din funcţie pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile

Ministrul Economiei, Lucian Bode, l-a revocat din funcţie pe directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

2428 afișări
Imaginea articolului Directorul Transelectrica, revocat din funcţie pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile

Horia Hăhăianu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"În cadrul întâlnirii de lucru ce a avut loc în seara zilei de 13 februarie la Palatul Victoria, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, revocarea din funcţie a directorului general al CN Transelectrica SA. Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a dispus revocarea directorului general al CN Transelectrica SA", a anunţat Ministreul Economiei, într-un comunicat.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că premierul a solicitat demiterea lui Hăhăianu pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile.

"Şefului Transelectrica i s-au reproşat proasta comunicare în privinţa resurselor energetice ale ţării şi faptul că dinspre companie au fost lansate declaraţii contradictorii, care au creat panică", au arătat sursele.

Surse din Transelectrica au declarat pentru MEDIAFAX că preşedintele Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe Hăhăianu, înainte de declaraţiile publice susţinute de şeful statului luni, pe teme energetice, pentru a fi informat cu privire la ultimele date în legătură cu sistemul energetic naţional.

Băsescu a declarat, luni, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.

Preşedintele a spus că doreşte să facă o "clarificare generată de un comunicat al Ministerului Economiei sau altă structură responsabilă de situaţia energetică a ţării".

Transelectrica a anunţat, vineri, că "din cauza deficitului de energie electrică" din Sistemul Energetic Naţional-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de cărbune, paăură şi gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.

Compania a mai anunţat, că, de asemenea, nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a SEN, astfel că Transelectrica SA este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale.

Luni, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, în care arată că, la ora actuală Sistemul Energetic Naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi nu există riscul sistării alimentării cu energie în regim normal a populaţiei.

Tot luni Ministerul Economiei a lansat pe site un proiect de hotărâre de Guvern potrivit căruia Transelectrica va putea limita sau chiar sista pentru o lună, în perioada 16 februarie-15 martie 2012, livrările de energie electrică la export, şi va limita consumul de electricitate al unor companii în situaţii critice, invocând diminuarea resurselor de energie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Intervenţia Guvernului prin abilitarea Transelectrica să adopte astfel de măsuri este justificată, în proiectul de hotărâre, prin perspectiva continuării procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a menţinerii condiţiilor meteorologice nefavorabile în cusrul lunii februarie 2012.

Sunt însă invocate şi deficitul major de energie electrică generat de reducerea nivelului de apă din râurile şi lacurile interioare la valori sub 50% faţă de debitele normale ale Dunării, creşterea consumului de gaze naturale pentru încălzirea populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute, creşterea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum şi dificultatea asigurării livrărilor de cărbune şi gaze naturale şi a utilizării păcurii în condiţii de ger şi viscol.

Ulterior, MECMA a anunţat că România nu are probleme în producerea de energie electrică şi nu sunt motive pentru restricţionarea livrării de energie către populaţie şi a susţinut că prin proiectul de act normativ "se creează mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate să asigure în timp real echilibrul" între consumul şi producţia de energie electrică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici