Dmitri Medvedev consideră criza din UE drept o "ameninţare foarte serioasă"

Criza din Uniunea Europeană este considerată de Moscova drept o "ameninţare foarte serioasă", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat AFP şi Le Figaro, subliniind că jumătate dintre schimburile comerciale ale Rusiei sunt cu UE.

208 afișări
Imaginea articolului Dmitri Medvedev consideră criza din UE drept o "ameninţare foarte serioasă"

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia la noi depinde în mare parte de ceea ce se întâmplă în economiile UE", a adăugat premierul rus, precizând că valoarea globală a schimburilor Rusia-UE se ridică la circa 300 de miliarde de euro.

Medvedev, aşteptat în Franţa luni seara pentru o vizită în cursul căreia se va întâlni cu omologul său francez şi preşedintele François Hollande, nu a părut convins de eforturile întreprinse în cadrul UE în faţa crizei.

"Ni se pare uneori că partenerii noştri europeni nu au energie şi voinţă pentru a lua decizii (...) Partenerii noştri din UE par să fie pe punctul de a ajunge la un acord. Este important ca acest lucru să nu se întâmple prea târziu", a declarat Medvedev.

"Urmărim cu multă atenţie ce se întâmplă în UE şi în zona euro în general, precum şi în verigile slabe care sunt Grecia, Spania şi alte ţări", a continuat Medvedev.

Premierul rus şi-a reafirmat susţinerea faţă de euro: "41 la sută dintre rezervele noastre în valută sunt în euro. De aceea vrem ca euro să continue să existe ca monedă de rezervă şi ca monedă stabilă".

Medvedev a recunoscut "că nu există progrese radicale în modernizarea" Rusiei care rămâne încă prea dependentă de gaz şi petrol.

"Este adevărat că nu au fost progrese radicale în modernizare. Economia Rusiei nu este echilibrată la modul ideal. Depindem prea mult de gaz şi petrol. Trebuie să modernizăm ţara, dar putem face acest lucru în doi sau trei ani? Bineînţeles că nu!", a apreciat el.

"Există progrese, dar nu aşa de rapide cum mi-aş dori", a conchis premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici