Dobânzile mari nu mai sunt o garanţie în sistemul bancar. Una din cinci bănci a înregistrat pierderi anul acesta

  • Una din cinci bănci a fost pe pierdere în S1/2023, în ciuda dobânzilor mari, potrivit BNR.
  • Băncile care au încheiat S1/2023 pe minus au avut o pierdere cumulată de 81 mil. lei.
  • BNR nu indică numele lor, dar cert este că şi ele vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri din 2024, scrie ZF.
5202 afișări
Imaginea articolului Dobânzile mari nu mai sunt o garanţie în sistemul bancar. Una din cinci bănci a înregistrat pierderi anul acesta

Sursa foto: MediafaxFoto

Un procent de aproape 19% din numărul total al instituţiilor de credit din România, adică una din cinci bănci, a înregistrat pierderi în primul semestru (S1) din 2023, în timp ce peste 81% dintre bănci au fost pe profit, într-un context caracterizat de dobânzi mari şi inflaţie încă ridicată.

Concret, din cele 32 de bănci active în România în prezent un număr de 6 instituţii de credit au fost pe minus în primul semestru din acest an, adunând pierderi cumulate de 80,7 mil. lei, cel mai probabil acestea fiind bănci mici, unele dintre ele înregistrând frecvent pierderi în ultimii ani.

Cert este că şi băncile cu pierderi vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri începând din anul 2024, în timp ce băncile pe profit vor plăti şi impozit pe profit şi impozit de 1% din cifra de afaceri. Unii bancheri au susţinut că băncile pe pierdere vor avea dificultăţi în a suporta noul regim de taxare, astfel că acţionarii acestora ar putea să fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a le capitaliza, băncile urmând să frâneze puternic creditarea.

La sfârşitul anului 2022 un număr de 7 bănci au fost pe pierdere, respectiv BCR Banca pentru Locuinţe (pierdere de -213 mil. lei), Alior Bank Varşovia (-48 mil. lei), Techventures Bank (-17,2 mil. lei), Banca Română de Credite şi Investiţii - BRCI (-16,8 mil. lei), Aedificium Banca pentru Locuinţe (-15,3 mil. lei), Idea Bank (-14,1 mil. lei) şi Bank of China (CEE) Ltd - sucursala Bucureşti (-10,4 mil. lei), conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Şi BNR a transmis că în 2022 au fost 7 bănci pe minus, cu o pierdere cumulată de circa 335 mil. lei, fără a indica numele lor.

În S1/2023 6 bănci au fost pe pierdere şi 26 de bănci au fost pe profit, având un câştig total de peste 6,8 mld. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici