Domeniul construcţiilor: proiecte amânate, investiţii diminuate pe fondul nesiguranţei, dezvoltatori precauţi

„Reticenţă“ este cuvântul de ordine în rândul companiilor din domeniul construcţiilor, care, pe fondul atâtor transformări, scumpiri, schimbări pe repede înainte, au început să fie mai degrabă precaute atunci când vine vorba de bugete şi planuri.

347 afișări
Imaginea articolului Domeniul construcţiilor: proiecte amânate, investiţii diminuate pe fondul nesiguranţei, dezvoltatori precauţi

La unison, spun că investitorii preferă să vadă ce surprize mai aduce economia înainte de a alege unde să-şi direcţioneze banii.

Ţinând cont de situaţia geopolitică şi economică actuală, principala provocare a companiilor este dată de lipsa de predicti­bilitate din piaţă.

„Cauzele sunt multiple, de la inflaţia puternică, la explozia fără precedent a cos­turilor la energie şi, implicit, la impactul negativ asupra veniturilor populaţiei. Toate acestea au un efect direct pe tot lanţul de aprovizionare, iar rezultatul final este o diminuare a cererii pe fondul nesiguranţei şi al scăderii puterii de cumpărare“, spune Marius Dragne, CEO-ul Xella România.

Astfel, prudenţa este atitudinea care descrie actualul context economic, extrem de volatil, iar în următoarele luni este aşteptată o scădere a dinamicii în industria de construcţii, dar este dificil de estimat durata şi mărimea acesteia.

Perspectivele care se arată pentru piaţa proiectelor de construcţii modelează şi cifrele bugetate de jucătorii din domeniu.

„Anul acesta, cifra noastră de afaceri de­pinde de cum vor continua proiectele de con­strucţii. Unele au fost amânate pentru câteva luni, nu neapărat anulate. Ne aştep­tăm totuşi la o uşoară creştere“, spunea recent şi Adrian Garofeanu, directorul ge­neral al companiei Knauf Insulation, care, împreună cu Knauf Gips, parte a aceluiaşi grup german, a anun­ţat demararea unei investiţii de 200 de milioa­ne de euro în pro­ducţie pe piaţa locală. Este pentru prima dată când Knauf construieşte două fabrici în acelaşi timp, în aceeaşi ţară, potrivit reprezentanţilor grupului.

Despre precauţie la orizont vorbesc şi reprezentanţii producătorului finlandez de structuri de oţel pentru clădiri Peikko, prezent şi pe piaţa locală.

„Observăm deja o scădere a numărului de licitaţii în care suntem implicaţi com­pa­rativ cu aceeaşi perioadă din 2021, iar in­vestitorii sunt tot mai precauţi dacă să înceapă noi investiţii. Într-un fel, situaţia este puţin asemănătoare cu momentul în care a început pandemia de Covid-19, com­pa­niile au fost foarte precaute să de­mareze noi proiecte, dar după ceva timp ne-am adaptat cu toţii situaţiei, aşa că vom face tot posibilul să ne adaptăm şi acum“, a spus recent Laurenţiu Dumitrescu, sales mana­ger la Peikko România.

Costurile energiei sunt subiectul cel mai fierbinte în industria de producţie în acest moment, iar nesiguranţa asupra modului în care vor continua să se dezvolte este împo­vărătoare pentru companii.

Având în vedere incertitudinea actua­lă, scopul companiei pentru restul anului este menţinerea trendului pe care l-a înregistrat de la începutul anului şi până acum.

Reticenţa şi teama se văd nu doar la nivelul producătorilor de materiale de construcţii, ci şi mai departe, în rândul constructorilor. Constructorul Wincon din Cluj-Napoca, deţinut de fraţii Bogdan şi Werner Irsik, care lucrează printre altele la construcţia unui centru logistic Autonet din Turda, la extinderea unităţii de producţie a plăcilor de gips-carton pentru producătorul francez Saint-Gobain, tot în Turda, la un centru logistic al com­paniei Logicor, în Pantelimon, şi la alte proiecte, spune că scumpirile continue la materiile prime, precum şi creşterile de preţ cu energia şi, în final, inflaţia care pune presiune pe salariile anga­jaţilor reprezintă cele mai mari provocări în acest moment.

„Solicitările pentru noi proiecte din partea clienţilor sunt mult dimi­nuate. Probabil că şi aceştia au intrat într-o oarecare expectativă legată de costul energiei şi de inflaţie“, spune Bogdan Irsik, unul dintre acţionarii Wincon.

Despre anul 2023, el adaugă că se prevede a fi „destul de sum­bru“, pe fondul preţurilor imprevizibil de mari la energie şi materii prime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici