Dominique Strauss-Kahn, numit director general al FMI

Francezul Dominique Strauss-Kahn a fost numit, vineri, în funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), în pofida criticilor referitoare la tradiţia ca un european să preia conducerea instituţiei financiare, precum şi la capacitatea sa de a o conduce, transmite Reuters.

2 afișări
Imaginea articolului Dominique Strauss-Kahn, numit director general al FMI

Dominique Strauss-Kahn, numit director general al FMI

Strauss-Kahn, fost ministru de Finanţe al Franţei, de orientare socialistă, a pierdut anul trecut nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale, iar mulţi critici ai săi au considerat că îşi va încheia cariera ca profesor de economie la Paris.

În schimb, Strauss-Kahn a fost propus de fostul său rival de centru-dreapta, preşedintele Nicolas Sarkozy, pentru postul de director general al FMI.

Pentru a-şi promova candidatura, Strauss-Kahn a afectuat un turneu în statele în curs de dezvoltare, pentru a explica ce va face pentru a le acorda o influenţă mai mare în procesul decizional de la nivelul instituţiei.

La scurt timp, Rusia a propus candidatura la conducerea Fondului a fostului guvernator al băncii centrale din Cehia, Josef Tosovsky.

Autorităţile ruse au susţinut că Strauss-Kahn nu are cunoştinţele necesare pentru a conduce FMI, dar francezul a beneficiat de sprijinul Uniunii Europene, inclusiv al Cehiei, precum şi de propria putere de convingere.

El va avea nevoie de această calitate, comentează Reuters, pentru a continua munca începută de actualul director general, Rodrigo Rato, care a promovat o mai bună monitorizare a economiei mondiale, precum şi modificarea structurii drepturilor de vot ale statelor membre, pentru a reflecta mai bine dezvoltarea puternică a unor naţiuni precum China şi India.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici