Donald Trump se reorientează către China: Noua direcţie geostrategică fundamentală a preşedintelui SUA

Tot mai multe ţări asiatice sunt atrase către China, această abordare geostrategică existând inclusiv şi pe agenda preşedintelui amercan Donald Trump.

1808 afișări
Imaginea articolului Donald Trump se reorientează către China: Noua direcţie geostrategică fundamentală a preşedintelui SUA

Donald Trump se reorientează către China: Noua direcţie geostrategică fundamentală a preşedintelui SUA

Un număr în creştere de ţări asiatice sunt atrase către China, poziţia timidă adoptată de ţările sud-asiatice cu privire la Marea Chinei de Sud în cadrul unui summit din weekend reprezentând un semn clar privind preferinţa pentru această reorientare geostrategică fundamentală, scrie ZF citând CNBC.

Discuţiile recente ale preşedintelui american Donald Trump cu liderii din Filipine, Thailanda şi Singapore le-ar putea da speranţă celor care se tem că orientarea către Asia a predecesorului lui Trump a fost abandonată în favoarea agendei „America First“. Şi totuşi, Reince Priebus, şef al staff-ului Casei Albe, a indicat că aceste conversaţii au drept obiectiv atragerea de parteneri asiatici în cazul în care tensiunile legate de Coreea de Nord s-ar amplifica, neexistând un alt obiectiv de natură strategică.

Între timp, unele ţări asiatice înclină din ce în ce mai mult către China, încercând să câştige o „porţie“ din programul chinez de investiţii în infrastructură pentru a compensa abandonarea de către SUA a acordului comercial TPP.

Relaţia neaşteptat de relaxată dintre Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping ar putea încuraja şi mai mult unele ţări asiatice să-şi continue orientarea către Beijing.

Citeşte continuarea pe ZF.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici