Două apeluri de proiecte pentru antreprenoriatul social. Vor putea fi accesate 214 milioane de euro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va lansa, pe 18 august 2023, două apeluri de proiecte dedicate antreprenoriatului social din zonele rurale şi urbane, bugetul total alocat acestor investiţii fiind de 214 milioane de euro.

244 afișări
Imaginea articolului Două apeluri de proiecte pentru antreprenoriatul social. Vor putea fi accesate 214 milioane de euro

Două apeluri de proiecte pentru antreprenoriatul social. Vor putea fi accesate 214 milioane de euro

Apelul de proiecte care vizează înfiinţarea de întreprinderi sociale în zonele rurale este finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021- 2027, iar cel dedicat zonelor urbane, prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027.

„Prin cele două apeluri pe care le vom lansa dăm acces la finanţare tuturor celor interesaţi să dezvolte antreprenoriatul social, adică persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, tinerilor cu vârsta de peste 30 ani, şomerilor, persoanelor din grupuri dezavantajate pe piaţa muncii şi persoanelor inactive. Cu ajutorul acestor finanţări, beneficiarii vor dobândi competenţe antreprenoriale care să le permită dezvoltarea întreprinderilor sociale şi crearea de locuri de muncă pentru categoriile vulnerabile. Numărul estimat de întreprinderi care se vor deschide este de peste 1.400, dar dincolo de cifre, cred că impactul pozitiv creat în comunitate va fi unul mult mai mare decât putem noi estima”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Apelul de proiecte „Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul urban” finanţat prin PEO dispune de un buget total de 104,91 milioane euro, din care 12,85 milioane euro sunt dedicate zonelor ITI Valea Jiului, Ţara Făgăraşului, Moţii – Ţara de Piatră şi Delta Dunării. Printre beneficiarii eligibili se numără entităţi ale economiei sociale, reţele, uniuni, federaţii din sectorul economiei sociale; dar şi de către furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizaţii patronale, asociaţii profesionale, camere de comerţ şi industrie, ONG-uri.

Valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3 milioane euro, iar în cazul Investiţiilor Teritoriale Integrate (ITI), valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 1,42 milioane de euro.

Pentru întreprinderile sociale înfiinţate în mediul rural, proiectele vor fi finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, cu un buget total de 109,46 milioane de euro.

În cadrul acestui apel de proiecte, valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3.000.000,00 euro. Nu vor fi finanţate proiecte a căror valoare a asistenţei financiare nerambursabile este mai mică sau egală cu 201.000 euro.

Activităţile eligibile în cadrul proiectelor sunt cele de formare în competenţe antreprenoriale şi dezvoltarea planurilor de afaceri, tutorat/ mentorat, asistenţă/ consiliere, role models etc, inclusiv prin activarea potenţialului antreprenorial al unor persoane aparţinând grupurilor dezavantajate.

Proiectele pot fi depuse, în cadrul ambelor apeluri, prin Sistemul informatic MySMIS2021 începând cu data de 18.08.2023, ora 16.00, până în data de 13.11 .2023, ora 16.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici