După 18 ani, cel mai mare reactor nuclear din Europa va începe să producă energie electrică în mod regulat

Reactorul nuclear finlandez Olkiluoto 3 (OL3), cel mai mare reactor nuclear din Europa, va începe producţia regulată de electricitate duminică, crescând securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat livrările de gaze şi energie.

46151 afișări
Imaginea articolului După 18 ani, cel mai mare reactor nuclear din Europa va începe să producă energie electrică în mod regulat

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranţă, iar vestea demarării OL3 vine în contextul în care Germania îşi opreşte sâmbătă ultimele trei reactoare rămase, în timp ce Suedia, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări plănuiesc noi proiecte în domeniul nuclear.

Operatorul OL3, Teollisuuden Voima (TVO), care este deţinut de compania finlandeză de utilităţi Fortum şi de un consorţiu de companii energetice şi industriale, a declarat că se aşteaptă ca unitatea să acopere aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând astfel nevoia de importuri din Suedia şi Norvegia, notează agenţia Reuters.

Construcţia reactorului de 1,6 gigawaţi (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda după mai bine de patru decenii şi prima din Europa după 16 ani, a început în 2005. Iniţial, centrala urma să fie inaugurată patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.

OL3 a furnizat pentru prima dată producţia de testare către reţeaua naţională de energie electrică a Finlandei în luna martie a anului trecut şi se aştepta la momentul respectiv să înceapă producţia regulată patru luni mai târziu, dar, în schimb, a suferit o serie de defecţiuni şi întreruperi care au necesitat luni de zile pentru a fi remediate.

Exporturile de energie electrică ale Rusiei către Finlanda s-au încheiat în luna mai a anului trecut, când compania rusă de utilităţi Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecinţă a prăpastiei tot mai mari dintre Moscova şi Europa din cauza războiului din Ucraina.

Monopolul rus de stat al exporturilor, Gazprom, a încetat la scurt timp după aceea livrările de gaze naturale către naţiunea nordică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici