După decenii de dominaţie, "era Gazprom" se apropie de final. Compania Kremlinului va fi depăşită şi nu va mai fi principalul furnizor în Europa

Creşterea livrărilor de gaz natural lichefiat (GNL) de la compania rusă Novatek înseamnă că aceasta este aproape de a depăşi Gazprom, controlată de Kremlin, ca principal furnizor de combustibil în Europa, potrivit calculelor Reuters.

15551 afișări
Imaginea articolului După decenii de dominaţie, "era Gazprom" se apropie de final. Compania Kremlinului va fi depăşită şi nu va mai fi principalul furnizor în Europa

După decenii de dominaţie "era Gazprom" se apropie de final. Compania Kremlinului va fi depăşită şi nu va mai fi principalul furnizor în Europa

Ascensiunea Novatek subliniază cât de mult a perturbat conflictul din Ucraina industria energetică din Rusia şi din lume, în timp ce Europa se orientează către GNL şi se îndepărtează de reţeaua de conducte a Gazprom, care a dominat aprovizionarea europeană timp de decenii.

Gazul rusesc, spre deosebire de petrolul său, nu face obiectul sancţiunilor occidentale, deşi Bruxelles-ul ia în considerare extinderea embargoului asupra combustibilului rusesc.

Uniunea Europeană a căutat deja să îşi reducă dependenţa de aprovizionarea din Rusia şi aspiră să înlocuiască gazul cu energie regenerabilă. Pe termen imediat, aceasta şi-a mărit importurile de GNL.

Novatek, fondată în urmă cu aproape 29 de ani, a obţinut sprijinul statului rus pentru a se extinde pe piaţa GNL în urma lansării în 2017 a vastei sale uzine de GNL Yamal din nord-vestul Siberiei.

"Gazprom a pierdut probabil pentru totdeauna 65%-75% din cota sa istorică de pe piaţa europeană", a declarat Ronald Smith, de la compania de brokeraj BCS, cu sediul la Moscova.

Cu toate acestea, el a adăugat că ar fi "foarte dificil" pentru Novatek să înlocuiască complet Gazprom în Europa, deoarece clienţii rămaşi ai Gazprom au o infrastructură limitată pentru a importa GNL.

Exporturile prin conducte ale Rusiei, asigurate exclusiv de Gazprom prin intermediul unei reţele construite în perioada sovietică, sunt în declin constant.

Ce este gaz natural lichefiat

Gazul natural este îngheţat la minus 163 de grade Celsius pentru a fi transformat într-un lichid care poate fi transportat la orice terminal de regazeificare din lume, ceea ce îl face mai flexibil decât gazul prin conducte.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici