E.ON: Preţul gazelor importate va creşte la 600 de dolari/1.000 metri cubi

Distribuitorul E.ON Gaz România estimează că preţul gazelor importate va urca la 600 dolari/1.000 metri cubi la sfârşitul anului, de la nivelul actual de circa 420 dolari/1.000 metri cubi, iar la 1 iulie este necesară o majorare cu 24% a preţurilor pentru consumatori.

53 afișări
Imaginea articolului E.ON: Preţul gazelor importate va creşte la 600 de dolari/1.000 metri cubi

E.ON: Preţul gazelor importate va creşte la 600 de dolari/1.000 metri cubi (Imagine: Mediafax Foto)

E.ON Gaz România a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea preţului final al gazelor naturale cu 24%, la 1 iulie, ca urmare a creşterii preţurilor de achiziţie a gazelor pe piaţa internaţională.

"La acest moment, E.ON Gaz România este obligată să vândă gazele naturale sub preţul de achiziţie al acestora. (...) Este necesară o majorare a preţurilor finale la consumatori de aproximativ 24%, începând din 1 iulie 2008, pentru a acoperi costurile de achiziţie. În plus, până la finele anului, sunt de aşteptat creşteri adiţionale ale preţurilor de achiziţie a gazelor naturale importate", se arată într-un comunicat al companiei, transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Celălalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, controlat de Gaz de France, apreciază că preţurile gazelor ar trebui majorate cu 22% la 1 iulie.

În schimb, oficialii ANRE au anunţat, săptămână trecută, că la 1 iulie va avea loc o creştere mai mică de 20%.

Consumatorii din România sunt aprovizionaţi în proporţie de peste 60% cu gaze naturale din producţia internă, iar diferenţa este acoperită de importuri indirecte din Rusia.

Compania deţinută de grupul german E.ON estimează că în trimestrul al treilea gazele din import vor costa mai mult de 500 dolari/1.000 de metri cubi. La finele anului 2007, în România gazele erau importate cu circa 315 dolari/1.000 metri cubi.

E.ON apreciază că dacă preţurile nu vor creşte la 1 iulie, competiţia pe piaţa reglementată (la preţuri stabilite de ANRE) va înceta să existe, pentru că niciun furnizor nu poate vinde gaze sub costurile de achiziţie.

"În acest moment suntem în faza de discuţii cu ANRE privind majorarea preţurilor şi ne asumăm faptul că dacă, începând cu 1 iulie, preţurile finale ale gazelor naturale în România vor acoperi costurile de achiziţie, noi vom putea asigura pentru clienţii noştri cantităţile de gaze naturale necesare", a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România, Frank Hajdinjak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici