Economia americană a depăşit nivelul anterior recesiunii, după 15 trimestre

Valoarea bunurilor şi serviciilor produse în Statele Unite a depăşit nivelul anterior recesiunii după 15 trimestre, o durată de trei ori mai lungă decât media pentru cele 10 redresări economice care au avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial.

270 afișări
Imaginea articolului Economia americană a depăşit nivelul anterior recesiunii, după 15 trimestre

Economia americană a depăşit nivelul anterior recesiunii, după 15 trimestre (Imagine: Shutterstock)

PIB-ul SUA a crescut cu un ritm anual de 2,5% în intervalul iulie-septembrie, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Comerţului, cea mai mare creştere din ultimul an. În trimestrul anterior, avansul a fost de 1,3%, transmite Bloomberg.

Ajustat la inflaţie, PIB-ul a urcat la 13.350 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, fiind peste nivelul de 13.330 miliarde de dolari atins în ultimul trimestru din 2007.

"Economia americană s-a redresat în sfârşit şi a intrat în expansiune", a declarat Neal Soss, economist-şef al Credit Suisse în New York şi fost consilier al fostului preşedinte al Rezervei Federale americane (Fed), Paul Volker.

El a adăugat însă că creşterea este prea lentă pentru a rezolva cele mai grave probleme ale economiei, respectiv crearea de locuri de muncă şi aducerea sub control a finanţelor publice.

Economia americană a avansat în medie cu 0,9% în primul semestru, cea mai slabă performanţă de la începerea redresării, în iunie 2009.

Creşterea ar trebui să depăşească 2,5% pentru a duce la scăderea ratei şomajului, potrivit estimărilor lui Kurt Karl, economist şef la divizia Swiss Re din New York.

Şomajul s-a menţinut la minimum 9% în ultimele 30 de luni, ceea ce explică de ce reprezentanţii Fed şi administraţia Obama analizează măsuri suplimentare pentru stimularea economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici