Economia Chinei a crescut cu 5,2% în 2023, în timp ce populaţia a scăzut cu două milioane de locuitori

  • Economia Chinei a crescut cu 5,2% în 2023, în timp ce populaţia ţării a scăzut cu două milioane de locuitori.
  • Noile date arată care sunt provocările pentru cea de-a doua mare economie a lumii din cauza încetinirii pieţei imobiliare şi a presiunilor demografice.
779 afișări
Imaginea articolului Economia Chinei a crescut cu 5,2% în 2023, în timp ce populaţia a scăzut cu două milioane de locuitori

Creşterea produsului intern brut a respectat prognoza de 5,2% a unui sondaj de opinie realizat de Reuters şi a fost peste ţinta oficială a guvernului de aproximativ 5%. De asemenea, a depăşit creşterea de doar 3% în 2022, când economia a fost afectată de restricţiile draconice ale Beijingului, de tip "zero-Covid", informează Financial Times.

Dar analiştii au declarat că datele publicate miercuri au evidenţiat provocarea pentru preşedintele Xi Jinping de a proiecta o redresare economică mai puternică în 2024.

Biroul Naţional de Statistică a precizat că investiţiile în dezvoltarea imobiliară au scăzut cu 9,6% anul trecut faţă de anul precedent, în timp ce preţurile locuinţelor noi din decembrie au scăzut cu 0,4% faţă de luna precedentă, cea mai puternică scădere din februarie 2015.

Acţiunile chinezeşti au pierdut teren în urma publicării datelor. Indicele Hang Seng China Enterprises din Hong Kong a scăzut cu până la 3,1%, ajungând la o scădere de aproximativ 10% în această lună, în timp ce indicele Hang Seng Mainland Properties a scăzut cu 4,5%. Indicele CSI 300 al acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen a scăzut cu 1%.

Populaţia Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv, au arătat miercuri statisticile, în condiţiile în care 11 milioane de decese au depăşit 9 milioane de naşteri. În 2022, populaţia ţării a scăzut pentru prima dată în 60 de ani, iar demografii prognozează noi scăderi pe măsură ce China îmbătrâneşte rapid.

Experţii cred că declinul accelerat al populaţiei arată "amprenta Covid-19".

Scăderea populaţiei îşi are rădăcinile într-o politică din anii 1980 care a restricţionat majoritatea cuplurilor la un singur copil, mult sub media de 2,1 necesară pentru ca o populaţie să rămână stabilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici