Economia niponă ar putea scădea în următoarele două trimestre

Efectele cutremurului puternic din Japonia şi ale valurilor tsunami care au urmat ar putea duce la stagnarea economiei nipone sau chiar la scăderea acesteia în următoarele două trimestre, însă eforturile de reconstrucţie vor oferi sprijin creşterii activităţii în ultimele luni ale anului.

27 afișări
Imaginea articolului Economia niponă ar putea scădea în următoarele două trimestre

Economia niponă ar putea scădea în următoarele două trimestre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Distrugerile provocate în Japonia de cutremurul cu o magnitudine de 8,9 şi de valurile tsunami care au atins înălţimi de până la zece metri sunt atât de uriaşe încât economiştii şi guvernul nipon nu au reuşit să evalueze efectele acestora asupra economei, notează Wall Street Journal.

Însă, având în vedere dezastrele anterioare, analiştii anticipează că impactul problemelor infrastructurii de export şi producţiei industriale se va simţi la nivelul Produsului Intern Brut în al doilea şi al treilea trimestru, iar activitatea de reconstrucţie va genera creştere în ultimele trei luni ale acestui an.

"Dezastrele naturale au efecte negative imediate asupra creşterii, însă tind să fie pozitive pe termen mediu. Pentru actualul trimestru există riscul unui avans foarte slab sau chiar al unei scăderi economice", a afirmat Glenn Maguire, analist la Société Générale.

Premierul nipon, Naoto Kan, a declarat recent că dezastrul reprezintă cea mai mare criză care a lovit Japonia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Activitatea industriei prelucrătoare a fost suspendată în cursul weekend-ului, în condiţiile în care constructorii auto şi alţi producători industriali au închis uzinele.

Guvernul şi opoziţia politică au convenit suplimentarea bugetului de stat pentru a răspunde efectelor calamităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici