Economia românească ar putea înregistra o creştere de 1% în ultimele două trimestre din 2010

Economia românească ar putea înregistra o creştere de circa 1% în ultimele două trimestre ale anului viitor, estimează directorul general al Coface pentru România şi Bulgaria, Cristian Ionescu.

12 afișări
Imaginea articolului Economia românească ar putea înregistra o creştere de 1% în ultimele două trimestre din 2010

Economia românească ar putea înregistra o creştere de 1% în ultimele două trimestre din 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Probabil vom vedea o creştere economică de circa 1% în trimestrele trei şi patru din 2010", a afirmat, luni, Ionescu în cadrul conferinţei "Zilele Biz".

Pentru 2010, atât CNP, cât şi FMI prognozează o creştere a economiei de 0,5%. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, în 12 noiembrie, că avansul PIB ar putea ajunge la 1,5% anul viitor.

Ionescu a arătat că, în cursul anului viitor, creditarea se va menţine la un nivel insuficient, iar politica de finanţare va fi în continuare restrictivă, însă pe de altă parte şi nevoile de capitalizare vor fi mai mici.

Totodată, numărul insolvenţelor va creşte şi în ultimul trimestru al acestui an, tendinţă care se va menţine şi în 2010.

De asemenea, şeful Coface estimează că şomajul va consemna o creştere, după alegeri urmând o restructurare a sectorului public.

Pe de altă parte, Ionescu a explicat că această perioadă prezintă şi oportunităţi de afaceri.

"Este o perioadă bună pentru cei care pot şi îşi permit să achiziţioneze competitori mai mici. Cei care au insistat şi care încă insistă au şansa de a majora cota de piaţă", a spus Ionescu.

El a menţionat că investiţiile sunt mai atractive în acestă perioadă întrucât valoarea activelor este mai scăzută.

La rândul său preşedintele PC Fun, Marius Ghenea, apreciază că refluxul va continua şi anul următor şi nu se poate vorbi de o creştere generală a business-urilor.

"Pe de altă parte există şi o veste bună. În 2009 contracţia a fost atât de puternică încât cei care au reuşit să se restructureze şi să se ajusteze suficient să nu mai aibe probleme în 2010", a spus Ghenea.

El a menţionat că există multe companii "care îşi închipuie că s-au ajusta, dar nu au facut-o cum trebuie".

Din acest punct de vedere, anul viitor ar putea exista un val mai mare de falimente, întrucât problemele nu au fost rezolvate la timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici