Economia Slovaciei s-ar putea contracta în 2009, pentru prima dată în istoria ţării

Economia Slovaciei s-ar putea contracta în 2009, pentru prima dată în istoria ţării, impactul crizei financiare mondiale fiind mai mare decât au anticipat autorităţile guvernamentale, transmite Reuters.

9 afișări

Premierul slovac Robert Fico a declarat, marţi, că declinul ar putea fi de cel mult 1%, iar guvernatorul băncii centrale, Ivan Sramko, a afirmat la rândul său că nu poate exclude evoluţia negativă a economiei, în acest an.

"În zona euro, declinul economic este anticipat la 3%", a declarat Fico, adăugând că, potrivit celor mai pesimiste predicţii, Slovacia va înregistra un ritm superior cu două, trei puncte procentuale peste media din regiune.

Potrivit Biroului slovac pentru statistică, economia Slovaciei nu s-a contractat niciodatã, de la declararea independenţei, în 1993, în urma divizării Cehoslovaciei.

Banca centrală anticipează, oficial, o creştere reală a Produsului Intern Brut de 2,1%, iar Ministerul Finanţelor aşteaptă un avans de 2,4%, dar ambele instituţii au semnalat riscurile ca previziunile să nu fie îndeplinite.

Slovacia nu a fost nevoită să susţină băncile, întrucât acestea s-au concentrat în principal pe finanţări pe piaţa internă, acoperite prin depozite.

Economia a fost însă afectată de reducerea cererii pentru exporturile de maşini şi electronice, întrucât consumatorii din Occident şi-au redus cheltuielile.

În 2008, Slovacia a înregistrat o creştere economică de 6,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici