Economia spaniolă se îndreaptă către recesiune

Economia spaniolă s-a contractat în trimestrul al patrulea din 2011 pentru prima dată în ultimii doi ani şi pare că se îndreaptă către o recesiune îndelungată, în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, care a împins la măsuri de austeritate în detrimentul creşterii.

255 afișări
Imaginea articolului Economia spaniolă se îndreaptă către recesiune

Economia spaniolă se îndreaptă către recesiune (Imagine: Shutterstock)

Produsul Intern Brut al Spaniei a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de cel anterior, potrivit datelor preliminare prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, preluate de Reuters.

În trimestrul al treilea, economia spaniolă a stagnat.

Raportat la trimestrul al patrulea din 2010, PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,3% în perioada analizată, după un plus de 0,8% în trimestrul trei.

Criza datoriilor de stat a propulsat măsurile de austeritate în vârful priorităţilor guvernelor din sudul zonei euro, nevoite să corecteze urgent dezechilibrele finanţelor publice pentru a recâştiga încrederea pieţelor financiare. Astfel, măsurile de revigorare a creşterii economice au trecut în plan secund, iar şomajul din Spania a crescut la 22%, cu o rată alarmantă de aproape 50% în rândul tinerilor.

Banca Spaniei anticipează o contracţie economică de 1,5% pentru acest an, din cauza reducerii cheltuielilor publice care au ca scop restrângerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, de la un nivel estimat la 8% din PIB în 2011.

Economia spaniolă a fost afectată sever de prăbuşirea pieţei imobiliare şi a construcţiilor rezidenţiale, care a antrenat scăderea puternică a consnumului în contextul reducerii creditării şi unui şomaj tot mai ridicat.

Economia Spaniei este în relativă stagnare din primul trimestru al anului 2010, când a ieşit din recesiune, singurul sector cu o evoluţie pozitivă fiind cel al exporturilor. Însă odată cu încetinirea activităţii economice în zona euro şi la nivel mondial, cererea din partea partenerilor comerciali cheie este în scădere, trăgând în jos şi exporturile.

Comisia Europeană a prognozat o creştere economică de numai 0,5% pentru zona euro în acest an, faţă de plus 1,5% în 2011, respectiv 1,9% în 2010.

FMI estimează că economia zonei euro se va contracta în acest an cu 0,5%, cu potenţialul de a cauza o nouă rundă de recesiune globală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici