Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru, cel mai rapid în aproape doi ani

Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru, faţă de ultimul trimestru al anului trecut, înregistrând cel mai rapid ritm din ultimii aproape doi ani, susţinută de revenirea la creştere a Franţei şi Italiei, potrivit datelor Eurostat publicate miercuri, relatează MarketWatch.

144 afișări
Imaginea articolului Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru, cel mai rapid în aproape doi ani

Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru, cel mai rapid în aproape doi ani (Imagine: Publimedia / Shutterstock)

Creşterea este peste ritmul de dezvoltare de 0,3% consemnat de economia zonei euro în ultimul trimestru al anului trecut, dar sub estimările analiştilor, de 0,5%.

Faţă de primul trimestru al anului trecut, economia zonei euro a avansat cu 1,6%.

Pentru prima oară de la jumătatea anului 2010, toate cele mai mari patru economii din zona euro au înregistrat creşteri. Şi, pentru prima oară după primul trimestru al anului 2011, economia zonei euro a înregistrat o creştere economică mai rapidă decât Statele Unite şi Marea Britanie.

Această combinaţie, de creştere economică mai rapidă şi mai larg distribuită, va alimenta speranţele că 2015 ar putea fi un an decisiv pentru zona euro, în eforturile de redresare din criza datoriilor, susţinute de noile măsuri de stimulare ale Băncii Centrale Europene, deprecierea euro, scăderea preţurilor petrolului şi semnele că activităţile de creditare ale băncilor ar putea creşte după ani de zile de evoluţii negative.

Unii oficiali guvernamentali şi-au exprimat totuşi îngrijorarea că redresarea ar putea să nu fie de lungă durată, ei menţionând nivelul ridicat al şomajului, datoriile mari ale guvernelor şi companiilor, problemele din sistemul bancar şi investiţiile scăzute.

În opinia lor, singura cale pentru o dezvoltare durabilă în Europa este prin reforme dificile din punct de vedere politic în Franţa şi Italia şi investiţii mai mari în infrastructura din Germania.

Economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, a încetinit peste aşteptări, la o creştere de doar 0,3%, faţă de 0,7% în trimestrul patru.

Franţa şi Italia au depăşit însă aşteptările, cu creşteri de 0,6%, respectiv 0,3%, după stagnări în trimestrul anterior.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, s-a arătat miercuri neobişnuit de optimist, afirmând că anticipează ca economia Franţei să crească în acest an cu cel puţin 1%, iar anul viitor cu 1,5%.

El a avertizat însă că este improbabil ca evoluţia bună a PIB din primul trimestru că determine scăderea ratei şomajului, care este de peste 10%, fiind necesar ca Guvernul să continue reformele dificile.

Date publicate anterior de Spania au arătat că economia ţării a crescut cu 0,9% în primul trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici