EFECTELE violenţelor din Kiev: Riscul de creditare al Ucrainei a crescut la cel mai ridicat nivel din Europa

Obligaţiunile Ucrainei s-au prăbuşit, randamentul acestora a atins un nivel record, iar riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, după ce autorităţile de la Kiev au folosit forţa pentru a dispersa protestatarii care îl contestă pe preşedintele Viktor Ianukovici.

411 afișări
Imaginea articolului EFECTELE violenţelor din Kiev: Riscul de creditare al Ucrainei a crescut la cel mai ridicat nivel din Europa

EFECTELE violenţelor din Kiev: Riscul de creditare al Ucrainei a crescut la cel mai ridicat nivel din Europa (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Randamentul obligaţiunilor denominate în dolari, cu maturitate în 2014, a crescut cu 2,74 puncte procentuale, la 19,34%, faţă de o medie de 8,52% înregistrată de la emiterea acestora în august 2012 şi un minim absolut de 5,34% atins în luna martie, relatează Bloomberg.

Costul asigurării obligaţiunilor Ucrainei prin CDS-uri a urcat cu 0,81 puncte procentuale, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, devenind cel mai scump din Europa, înaintea celui înregistrat de Cipru.

Deţinătorii de obligaţiuni sunt îngrijoraţi că Ucraina, care trebuie să ramburseze datorii de 15,3 miliarde de dolari în următorii doi ani şi a suspendat negocierile cu FMI, va avea probleme să îşi respecte obligaţiile financiare.

Oponenţii lui Ianukovici încearcă să blocheze clădirile guvernamentale şi vor să declanşeze o grevă naţională, după ce preşedintele a refuzat să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, optând în schimb pentru legături mai strânse cu Rusia.

Cel puţin 109 persoane au fost spitalizate în urma ciocnirilor de noaptea trecută dintre poliţie şi protestatari, potrivit unui comunicat al guvernului.

"Instabilitatea este principalul factor care sperie investitorii. Nu se ştie cum vor evolua evenimentele, este neclar care va fi soluţia, ceea ce este cel mai rău lucru pentru deţinătorii de obligaţiuni", a declarat Ilia Mozgovoi, director la Allianz Investments în Moscova.

Guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, a afirmat într-o postare video pe site-ul instituţiei că aceasta îşi va creşte prezenţa pe piaţa monetară, pentru păstrarea echilibrului şi reducerea riscurilor.

Sorkin a cerut populaţiei să îşi păstreze încrederea în băncile ţării şi în siguranţa depozitelor lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici