Emigranţii au trimis anul trecut în ţările de origine peste 300 miliarde dolari

Banii trimişi în ţările de origine de către emigranţi au depăşit anul trecut 300 miliarde dolari, iar această sursă de venituri în creştere trebuie să fie protejată şi canalizată pentru a fi în beneficiul familiilor şi economiilor cele mai sărace din lume, potrivit UNCTAD.

65 afișări
Imaginea articolului Emigranţii au trimis anul trecut în ţările de origine peste 300 miliarde dolari

Emigranţii au trimis anul trecut în ţările de origine peste 300 miliarde dolari (Imagine: Shutterstock)

Remiterile au ajuns să reprezinte o forţă economică majoră şi trebuie să fie mai bine înţelese şi orientate către dezvoltare, potrivit participanţilor la reuniunea "Maximizarea impactului remiterilor asupra dezvoltării", organizată de UNCTAD.

Discuţiile s-au concentrat pe mijloacele şi precondiţiile necesare pentru creşterea contribuţiei remiterilor la dezvoltare şi pe depăşirea dificultăţilor practice de trimitere a banilor în ţările de origine.

Participanţii au discutat şi despre eliminarea barierelor în calea fluxului de remiteri, inclusiv prin acorduri comerciale şi de cooperare care să faciliteze migraţia temporară.

"Remiterile reprezintă circa 2% din PIB-ul tuturor ţărilor în dezvoltare, iar în cazul unora dintre acestea procentajul este mai mare", a declarat secretarul general adjunct al UNCTAD, Petko Draganov.

În Lesotho, Nepal, Samoa, Haiti şi Bangladesh, aceste transferuri de bani reprezintă 8% din PIB, a mai spus el, adăugând că remiterile au redus sărăcia la nivelul gospodăriilor în multe ţări în dezvoltare.

Un studiu recent al UNCTAD a constatat că în ţările unde remiterile reprezintă minim 5% din PIB, o creştere medie de 10% a acestora duce la o scădere cu 3,9% a ratei de sărăcie.

Dovezile arată că o parte semnificativă din banii trimişi către ţările în dezvoltare sunt cheltuiţi pentru consum şi capital uman.

"Accentul pe alimentaţie, educaţie, locuinţe, sănătate şi alte investiţii asociate poate contribui la progresul economic al ţărilor sărace", a spus Draganov.

El a adăugat, alături de alţi participanţi, că trimiterea banilor în ţările de origine costă în medie circa 8,7% din sumă şi nu există încă sisteme sigure, accesibile de transfer.

Dian Triansyah Djani, ambasador al Indoneziei pentru organizaţiile internaţionale de la Geneva, a declarat că numărul emigranţilor a crescut din cauza crizei economice mondiale, ca şi volumul remiterilor, dar transferurile de bani sunt afectate de problemele sistemice.

Participanţii consideră că politicile integrate şi coerente, cadrul legislativ pentru migraţie, remiteri şi dezvoltare, reprezintă o componentă esenţială pentru strategiile naţionale de dezvoltare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici