Emil Boc discută cu reprezentanţii băncilor despre programul "Prima Casă"

Premierul Emil Boc se va întâlni joi, 28 mai, cu reprezentanţii băncilor, pentru discuţii pe tema programului "Prima Casă".

17 afișări
Imaginea articolului Emil Boc discută cu reprezentanţii băncilor despre programul "Prima Casă"

Emil Boc discută cu reprezentanţii băncilor despre programul "Prima Casă" (Imagine: Mediafax Foto)

Boc a declarat că întâlnirea va avea loc la orele 12:00 şi a amintit că discuţii pe aceeaşi temă vor avea loc tot joi la Ministerul Finanţelor şi la Banca Naţională a României.

Obiectul de activitate al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost extins de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor, pentru programul "Prima Casă", a anunţat miercuri premierul.

Guvernul a anunţat, în urmă cu o săptămână, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate de premierul Emil Boc pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, la postul public de radio, că nu exclude majorarea plafonului în limita căruia sunt garantate creditele pentru achiziţionarea primei locuinţe, stabilit în prezent la maximum 60.000 euro, şi nici suplimentarea bugetului alocat pentru astfel de garanţii, dacă programul va impune o altă formulă.

Agenţii imobiliari, dezvoltatorii şi firmele din construcţii consideră că garantarea creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe ar putea impulsiona piaţa imobiliară şi a construcţiilor, dar atenţionează că rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul şi de reacţia băncilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici