Energia electrică din Spania este aproape gratuită, datorită unei producţii record de energie regenerabilă

În Spania, preţul energiei electrice a scăzut aproape de zero, în timp ce parcurile eoliene şi fotovoltaice din această ţară produc mai multă energie ca niciodată.

3840 afișări
Imaginea articolului Energia electrică din Spania este aproape gratuită, datorită unei producţii record de energie regenerabilă

Preţurile pentru vineri au coborât la 2,14 euro pentru un Megawatt-oră în Spania, cel mai mic nivel de la începutul lunii noiembrie, faţă de 67,21 euro în Franţa.

Producţia din această ţară mediteraneană este pe cale să atingă un record în această lună. Producţia zilnică de energie solară a atins miercuri cel mai ridicat nivel de la începutul lunii octombrie, iar această creştere este posibil să se menţină şi în luna martie, potrivit Bloomberg.

În timp ce scăderea bruscă a preţurilor reprezintă un impuls pentru consumatori, deoarece preţurile angro se reflectă în tarifele pentru consumatorii casnici, nivelurile mai scăzute pe termen lung riscă să pună în pericol investiţiile în mai multe capacităţi de energie regenerabilă, chiar în momentul în care Europa încearcă să îşi facă economia mai ecologică pentru a contribui la reducerea încălzirii globale.

Scăderea preţurilor de săptămâna aceasta de pe piaţa spaniolă a fost extremă, dar există o tendinţă clară de scădere a preţurilor la energie şi gaze în întreaga Europă după criza energetică. Acest lucru afectează câştigurile companiilor de utilităţi, iar compania spaniolă Endesa SA a declarat miercuri că profitul său pentru 2023 a scăzut cu aproape o treime pe fondul unei "normalizări" a preţurilor.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici