Erste: România nu va avea creştere economică în acest an. Care este motivul

Economia României cel mai probabil va stagna în acest an, avertizează analiştii grupului austriac Erste, care au revizuit, joi, în scădere estimarea privind PIB pe 2012 de la 0,7%, cât anticipau anterior.

556 afișări
Imaginea articolului Erste: România nu va avea creştere economică în acest an. Care este motivul

Erste: România nu va avea creştere economică în acest an. Care este motivul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Motivul este intrarea din nou a zonei euro în recesiune: "Întrucât economia zonei euro a alunecat în recesiune anul acesta, economia României cel mai probabil va stagna în 2012. Am revizuit perspectiva de creştere economică pentru acest an la 0%, de la 0,7% cât anticipam anterior, deoarece au început să se materializeze riscurile", se arată într-o notă a analiştilor Erste.

Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, a anunţat joi INS.

Agricultura a avut, probabil, cel mai puternic impact negativ asupra evoluţiei PIB în trimestrul al treilea, iar deteriorarea recentă a producţiei industriale şi a activităţii în construcţii au înrăutăţit şi mai mult perspectivele, potrivit analiştilor Erste.

Situaţia din zona euro va afecta economia României şi anul următor, anticipează Erste.

Banca austriacă a revizuit prognoza de creştere a PIB al Românieiîn 2013 de la 1,9% la 1,1%, din cauza aşteptărilor mai pesimiste privind zona euro.

"Comisia Europeană a redus estimarea de creştere economică a zonei euro aproape la zero pentru 2013. Decizia ne-a determinat să coborâm estimarea privind avansul economic (al Romeniei, n.r.) de la 1,9% la 1,1%", se arată în nota Erste.

Cea mai recentă prognoză publicată de FMI indica o creştere economică de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la începutul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene şi BERD arată o performanţă a economiei româneşti de cel mult 0,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici