Estimarea FMI de creştere a PIB cu 5,1% în 2011 nu va fi atinsă dacă economia scade în 2010

Estimarea FMI cu privire la creşterea economică în 2011, care indică un avans de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană, ar putea să nu fie atinsă dacă România va înregistra şi în acest an o scădere a economiei, potrivit reprezentanţilor Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

42 afișări
Imaginea articolului Estimarea FMI de creştere a PIB cu 5,1% în 2011 nu va fi atinsă dacă economia scade în 2010

Estimarea FMI de creştere a PIB cu 5,1% în 2011 nu va fi atinsă dacă economia scade în 2010 (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

"Sub mesajul FMI transmis patronatelor la întâlnirea de săptămâna trecută că în cel mai optimist scenariu pentru acest an este creştere economică zero se ascunde că România va avea tot scădere economică în 2010. Nu ştim exact cu cât, 1%-2%. Este neuzual pentru FMI să revină de două ori asupra previziunilor. Suntem foarte curioşi dacă şi prognoza FMI care indică că România va avea cea mai mare creştere economică din UE în 2011, de 5,1% se va menţine", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon.

Fondul a redus, acum două săptămâni, estimarea privind creşterea economică a României în acest an de la proiecţia anterioară de 1,3% la 0,8%, dar pentru 2011 anticipează un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană.

Delegaţia FMI s-a întâlnit săptămâna trecută, în cadrul vizitei de evaluare a acordului cu România, cu reprezentanţii patronatelor, care au declarat la finalul discuţiilor că Fondul ar putea revizui în jos, din nou, prognoza privind creşterea economică a României din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero.

"Fondul este inflexibil în ceea ce priveşte deficitul, inflaţia şi cu alte prevederi din acordul cu România. Probabil că vor accepta doar creşterea arieratelor. FMI a spus la întâlnirea cu patronatele că Guvernul ori scade cheltuielile bugetare sau creşte taxele", a adăugat Agathon.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni, că una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezentă la Bucureşti indică scăderea conomiei şi în acest an, precizând însă că nu a fost încă stabilită o estimare finală.

Pe de altă parte, el a afirmat că acordul cu FMI este singurul program anticriză al României, iar Guvernul trebuie să respecte prevederile înţelegerii, în special prin reducerea cheltuielilor bugetare.

"Mediul de afaceri nu poate accepta majorarea taxelor, pentru că va duce la creşterea şomajului, la închideri de firme şi nu neapărat IMM-uri, cu companii mari. Avem o economie suprafiscalizată, iar impozitarea averilor mari nu va rezolva problemele României. Marile averi oricum sunt ascunse, nu sunt la vedere", a spus Agathon.

Agathon a arătat că ACPR susţine promovarea unei legi în domeniul parteneriatului public privat, care ar rezolva problema fondurilor necesare pentru investiţii în economie.

"A fost o iniţiativă a Ancăi Boagiu şi a unui alt deputat PDL cu privire la un astfel de act normativ. Între timp, prin propunerile de modificare ale legii achiziţiilor publice, au fost introduse câteva amendamente care se spune că ar defini cadrul parteneriatului public privat. Vrem ca legea parteneriatului public privat să nu fie pentru buticuri, ci pentru marile investiţii, de aceea nu cred că acest aspect trebuie expediat cu amendamente într-o lege", a adăugat reprezentantul ACPR.

În opinia sa, România are nevoie de o lege clară în domeniu, care să fie înţeleasă de orice investitor din orice ţară, şi care să disponibilizeze fonduri de investiţii private. ACPR cuprinde nouă confederaţii patronale şi cinci asociaţii de afaceri.

O misiune a FMI se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici