Estonia ar putea să treacă la moneda euro în 2011

Comisia Europeană va recomanda, miercuri, intrarea Estoniei în zona euro în 2011, considerând că această ţară respectă criteriile economice stabilite pentru adoptarea monedei unice, a declarat, marţi, o sursă apropiată Executivului UE.

23 afișări
Imaginea articolului Estonia ar putea să treacă la moneda euro în 2011

Estonia ar putea să treacă la moneda euro în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evaluarea făcută de Comisie "este mai mult decât pozitivă", a spus sursa.

Dacă recomandarea Comisiei va fi aprobată de statele europene, Estonia va deveni al 17-lea stat care va folosi moneda unică şi prima dintre ţările baltice.

Ultimele state care au intrat în zona euro, care traversează în prezent cea mai gravă criză de la înfiinţare, sunt Slovenia (2007), Cipru şi Malta (2008) şi Slovacia (2009).

Pentru trecerea la euro, ţările candidate trebuie să respecte mai multe criterii referitoare la controlul finanţelor publice (deficit bugetar şi datorii)şi inflaţie, fluctuaţii limitate ale cursului valutar şi ale dobânzilor.

Estonia, stat cu 1,3 milioane de locuitori, spera să adopte euro în 2007 dar termenul a fost amânat din cauza nivelului prea ridicat al inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici