Eugen Teodorovici: Noua ordonanţă privind regimul achiziţiilor publice va fi publicată joi în Monitorul Oficial | DOCUMENT

Ordonanţa care va reglementa noul regim al achiziţiilor publice, adoptată săptămâna trecută de Guvern, va fi publicată joi în Monitorul Oficial, iar în şedinţa de mâine (joi) Executivul va adopta ordonanţa privind achiziţiile centralizate, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

1933 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici: Noua ordonanţă privind regimul achiziţiilor publice va fi publicată joi în Monitorul Oficial | DOCUMENT

Eugen Teodorovici: Noua ordonanţă privind regimul achiziţiilor publice va fi publicată joi în Monitorul Oficial

VEZI MAI JOS DOCUMENTUL 

În această perioadă, Executivul dezbate o serie de ordonanţe şi norme metodologice prin care va simplifica procedurile de achiziţii publice şi va descuraja contestaţiile nejustificate. „Ordonanţa aprobată săptămâna trecută va apărea mâine (n.n.- joi) în Monitorul Oficial, apoi în şedinţa de mâine Guvernul va adopta ordonanţa care reglementează achiziţiile publice centralizate, iar săptămâna viitoare vor fi adoptate şi normele metodologice de aplicare a acestor ordonanţe. Între timp, vor mai avea loc discuţii tehnice şi la nivelul Ministerului Finanţelor”, a spus Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă care nu a fost urmat de întrebări/răspunsuri.

Ministrul Finanţelor a ţinut să contrazică afirmaţiile potrivit cărora aceste ordonanţe ar fi fost adoptate fără consultare publică, menţionând că Guvernul a purtat discuţii cu mai multe organizaţii printre care se numără Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Municipiilor, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi o serie de patronate.

Noile acte normative au fost propuse întrucât au fost constatate, în domeniul achiziţiilor publice, „întârzieri în evaluarea ofertelor şi desemnarea câştigătorilor, asumări anterioare de termene nerealiste faţă de Comisia Europeană, alocarea neunitară a resurselor, un sistem electronic ineficient şi diferenţe mari ale preţurilor în SEAP”, a spus Eugen Teodorovici.

Potrivit unui document prezentat de ministrul Finanţelor referitor la noul regim al achiziţiilor publice, controlul Curţii de Conturi se va realiza ex-post, după atribuire, şi se va elimina dublul control şi deciziile contradictorii între autorităţile statului. „După semnarea contractului de achiziţie singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi”.

De asemenea, „nu se mai iroseşte timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesenţiale ale contractelor de achiziţie”. Autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie. Acest drept al autorităţii contractate se va putea exercita în situaţii de urgenţă (de exemplu, în caz de calamităţi naturale).

Potrivit documentului, descurajarea contestaţiilor nejustificate se va realiza prin:
- introducerea cauţiunii pentru depunerea contestaţiilor la CNSC
- introducerea taxei pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel.

De cealaltă parte, simplificarea procedurilor de achiziţii se va realiza prin:
- reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor (maxim 4)
- eliminarea Strategiei Anuale de Achiziţii pentru autorităţi cu bugete de investiţii sub 125 de milioane de lei
- simplificarea achiziţiei directe după modelul Comisiei Europene - implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/2012
- evitarea dublării informaţiei între fişa de date şi anunţul de participare (se elimină fişa de date)
- definirea clară a situaţiilor de divizare a contractelor pentru evitarea viitoarelor corecţii pe fonduri europene
- clarificarea situaţiilor în care este obligatorie folosirea criteriului tehnico-economic
- limitarea solicitărilor de clarificare şi consolidarea răspunsurilor în unu maxim două documente
- eşantionul de 15% din totalul procedurilor verificate va fi redus până la eliminare, cu 5% pe an
- emiterea de avize conforme în maximum 3 zile lucrătoare
- eficientizarea controlului ex-ante prin verificarea direct a anunţului de participare şi a documentelor anexă
- suplimentarea personalului ANAP, pentru scurtarea termenelor de verificare.

Documentul citat mai prevede „optimizarea costurilor prin achiziţii în volum mare, optimizarea cheltuielilor, prin abordarea unitară a necesarului de produse şi servicii pentru autorităţile publice şi eliminarea diferenţelor de preţ care vulnerabilizau autorităţile contractante faţă de controlul Curţii de Conturi”.

Astfel, prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate vor fi cumpărate în volume mari, printr-o singură procedură pentru întreaga cantitate necesară la nivel naţional, produse ca medicamente, carburanţi, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curăţenie, birotică. Oficiul va fi funcţional până la 1 iulie, iar în şedinţa de Guvern de mâine se va adopta ordonanţa de funcţionare a acestei instituţii, a mai spus ministrul Finanţelor.

Noua ordonanţă privind regimul achiziţiilor publice

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici