Euro a crescut la 4,4472 lei, iar dolarul a revenit şi încheie săptămâna aproape de nivelul record

Cursul euro anunţat de BNR a crescut vineri cu 1,12 bani, la 4,4472 lei, iar cel al dolarului a avansat cu 2,16 bani, la 4,2012 lei, şi încheie astfel săptămâna în urcare cu peste 15 bani şi aproape de maximul record înregistrat miercuri.

520 afișări
Imaginea articolului Euro a crescut la 4,4472 lei, iar dolarul a revenit şi încheie săptămâna aproape de nivelul record

Euro a crescut la 4,4472 lei, iar dolarul a revenit şi încheie săptămâna aproape de nivelul record (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BNR a publicat joi cursul euro la 4,4360 lei, iar pe cel al dolarului la 4,1796 lei. La finele săptămânii trecute, euro se situa la 4,4402 lei, iar dolarul la 4,0491 lei.

Dolarul a atins un nou maxim, de 4,2059 lei, miercuri, când cursul a înregistrat al şaselea record consecutiv, în contextul întăririi monedei americane pe pieţele externe. Joi, cursul a scăzut, declinul fiind determinat de o corecţie a cotaţiei dolarului pe pieţele externe.

Referinţa francului elveţian a crescut cu 0,38 bani, de la 4,1690 lei la 4,1728 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Aproape de ora 13:00, euro era tranzacţionat în piaţa interbancară la 4,4470 lei, faţă de 4,4374 lei în operaţiunile perfectate pe finalul şedinţei de joi.

Schimburile au avut loc în intervalul 4,4415 - 4,4479 lei/euro.

În regiune, forintul s-a depreciat cu 0,7% faţă de euro, iar zlotul cu 0,4%, calculat la ultimele tranzacţii din şedinţa precedentă, perfectate în cursul nopţii, după închiderea pieţelor locale. Calculat astfel, leul a scăzut cu 0,1% faţă de euro.

Pe pieţele externe, dolarul a crescut cu 0,4%, la 0,9446 euro, după ce joi a scăzut. Francul elveţian era tranzacţionat în stagnare aproape de ora 13:00, la 0,9380 euro.

Dolarul şi-a revenit uşor vineri, după ce investitorii au marcat joi profituri generate de aprecierea semnificativă a monedei americane în ultimele şedinţe. O scădere a vânzărilor de retail, neanticipată de analişti, a oferit pieţelor financiare motivul pentru a vinde dolari, iar moneda americană a coborât de la maximul a 12 ani faţă de un coş de valute importante.

Pe de altă parte, euro a fost susţinut de revenirea randamentelor obligaţiunilor unor state din zona euro, care au coborât săptămâna aceasta la un minim record în contextul debutului programului masiv de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,21% - 0,58%, faţă de 0,21% - 0,59% pe an joi.

Ratele pentru plasamentele săptămânale au stagnat la 0,25% - 0,7% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a stagnat la 1,32% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici