Euro pierde teren ca monedă de rezerve în favoarea dolarului australian şi a celui canadian

Dolarul australian şi cel canadian devin tot mai căutaţi ca monede de constituire a rezervelor valutare, băncile centrale căutând alternative la euro, pe fondul deteriorării calităţii de credit a guvernelor din Europa, Statele Unite şi Japonia, se arată într-o analiză Bloomberg.

27 afișări
Imaginea articolului Euro pierde teren ca monedă de rezerve în favoarea dolarului australian şi a celui canadian

Euro pierde teren ca monedă de rezerve în favoarea dolarului australian şi a celui canadian (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Îşi vor face tot mai mult loc printre rezerve, datorită diversificării", declara săptămâna trecută pentru Bloomberg News Cristian Noyer, membru în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE).

Anterior, un înalt oficial al băncii centrale ruse afirma că Rusia ar putea introduce dolarul australian şi pe cel canadian în rezervele naţionale pentru prima dată după fluctuaţiile violente ale dolarului american şi ale monedei euro.

Analiştii băncii elveţiene UBS anticipează totodată că Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea adăuga dolarul australian şi pe cel canadian la coşul de monede folosit pentru tranzacţiile derulate de instituţie.

Administratorii rezervelor valutare se alătură investitorilor privaţi, printre care se numără şi uriaşul fond american Pacific Investment Management Co., într-o campanie de reorientare a portofoliilor către monede din ţări cu situaţii economice îmbunătăţite sau în curs de ameliorare şi care dispun de capacitatea de a-şi reduce deficitele bugetare. Uniunea Europeană, pe de altă parte, a fost nevoită să creeze, împreună cu FMI, un pachet de ajutor extern de 110 miliarde euro pentru Grecia, şi să înfiinţeze un fond de 750 miliarde de euro destinat susţinerii statelor puternic îndatorate, cu deficite ridicate, din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici