Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, atractivă din nou pentru investorii imobiliari

Investitorii şi-au schimbat preferinţele în ceea ce priveşte achiziţia de produse investiţionale imobiliare în acest an, un sfert din cei 350 de investitori intervievaţi de compania CB Richard Ellis (CBRE) indicând regiunea centrală şi de est, inclusiv România, drept cea mai atractivă din Europa.

42 afișări
Imaginea articolului Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, atractivă din nou pentru investorii imobiliari

Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, atractivă din nou pentru investorii imobiliari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Faţă de 2010, când 16% din investitorii intervievaţi găseau atractivă Europa Centrală şi de Est, în acest an se constată o îmbunătăţire a percepţiei acestora.

"În urma analizelor CBRE şi a discuţiilor constante avute cu factorii decizionali s-a demonstrat apetitul puternic pentru investiţii imobiliare în zona central şi est europeană, incluzând România. Astfel, 24% dintre cei 350 de intervievaţi văd această zonă ca fiind cea mai interesantă din Europa. Tendinţele evidente la nivel pan-regional se aplică cu foarte multă acurateţe şi contextului naţional", a declarat, într-un comunicat, Laura Bencze, research manager CBRE România.

La nivel global se observă o creştere a interesului investitorilor care targetează Europa Centrală şi de Est şi America de Nord, în detrimentul Europei de Vest. În Europa, Germania este privită cea mai atractivă piaţă de către investitori, 32% dintre cei intervievaţi indicând-o drept ţintă de investiţii.

Sectorul de retail l-a depăşit pe cel de birouri din punct de vedere al atractivităţii pentru investiţii. Totodată, investitorii sunt circumspecţi cu privire la proprietăţile secundare, peste 70% dintre aceştia considerând ca randamentele pentru aceste proprietăşi se vor menţine sau chiar vor creşte în 2011.

În acelaşi timp, cele mai mari ameninţări pentru revenirea pieţei imobiliare rămân, în opinia investitorilor, dificultăţile în a accesa soluţii de finanţare, creşterea dobânzilor şi inflaţia.

Valoarea totală a investiţiilor în produse imobiliare din 2010 a ajuns până în prezent la 335 milioane de euro, cu 47% peste întreg volumul investiţional din 2009, potrivit estimărilor CB Richard Ellis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici