Eurostat: România, locul cinci în UE în funcţie de deficitul comercial

România a înregistrat în primele zece luni ale anului trecut un deficit comercial de 17,3 miliarde euro, ocupând locul cinci în Uniunea Europeană, în urcare cu două poziţii faţă de intervalul similar din 2006, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat.

1 afișare
Imaginea articolului Eurostat: România, locul cinci în UE în funcţie de deficitul comercial

Eurostat: România, locul cinci în UE în funcţie de deficitul comercial, în primele zece luni din 2007

Exporturile României au avansat cu 13%, la 24,3 miliarde de euro, de la 21,4 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2006. Importurile au crescut cu 27%, la 41,5 miliarde de euro, comparativ cu 32,6 miliarde de euro în intervalul similar din anul anterior.

În noiembrie, România a consemnat, în relaţiile comerciale cu parteneri din afara Uniunii, un deficit de 500 milioane de euro, în condiţiile în care exporturile au scăzut faţă de luna precedentă cu 1,2%, la 700 milioane euro, iar importurile au coborât cu 0,3%, la 1,3 miliarde de euro. Datele aferente lunii noiembrie iau în considerare influenţa factorilor sezonieri.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), deficitul comercial al România a urcat, în primele 11 luni ale anului trecut cu circa 52%, faţă de perioada similară din 2006, la 19,44 miliarde de euro (64,54 miliarde de lei), pe fondul creşterii importurilor cu 26,6% şi a exporturilor cu 13%. În ceea ce priveşte intervalul ianuarie-octombrie 2007, deficitul comercial a crescut cu 54,06%, la 17,22 miliarde de euro.

La nivelul UE, cel mai mare deficit comercial a fost înregistrat de Marea Britanie- 112,4 miliarde de euro, urmată de Spania -78,6 miliarde de euro, Franţa- 34,9 miliarde de euro şi Grecia - 32 de miliarde de euro.

Deficite inferioare celui din România au fost consemnate de Portugalia-15,4 miliarde de euro, Polonia-13,2 miliarde de euro, Italia-7,3 miliarde de euro şi Bulgaria -6,6 miliarde de euro. Cel mai mic deficit comercial l-a înregistrat Ungaria - 400 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici