Excedent de lichiditate record, de peste 60 mld. lei medie zilnică, în ianuarie

Piaţa interbancară a avut în luna ianuarie 2024 un excedent de lichiditate substanţial, de peste 60 mld. lei medie zilnică, marcând un nou record al ultimului deceniu, scrie Ziarul Financiar.

1044 afișări
Imaginea articolului Excedent de lichiditate record, de peste 60 mld. lei medie zilnică, în ianuarie

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în luna ianuarie de 60,7 mld. lei, medie zilnică, cel mai ridicat nivel de după anul 2012. Nivelul a depăşit valorile înregistrate în 2023, care au oscilat între 20 şi 45 mld. lei, medie zilnică.

În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% la facilitatea de depozit (care este remunerată de BNR băncilor care-şi parchează bani astfel), şi nu dobânda-cheie de 7%, după cum au explicat şi analiştii.

Indicele ROBOR la 3 luni a continuat să scadă la început de 2024, coborând la 6,10%. Anul trecut ROBOR la 3 luni a scăzut lent, în ciuda excedentului de lichiditate, închizând anul la 6,22%, faţă de 7,56% la început de 2023. Pe de altă parte, creditarea privată a încetinit spre finalul anului 2023 la circa 5% creştere anuală din cauza dobânzilor mari.

Odată cu menţinerea pieţei interbancare pe excedent de lichiditate, BNR a rămas şi la început de 2024, ca şi în 2023, debitor net în raport cu băncile comerciale

Pe tot parcursul anului 2023 piaţa interbancară a rămas pe surplus, de circa peste 29 mld. lei, medie zilnică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici