EXCLUSIV: BNR va notifica FMI dacă rezervele scad cu 2 miliarde de euro în 30 zile

Banca Naţională a României (BNR) va se va consulta cu personalul FMI dacă rezervele băncii centrale vor scădea cu mai mult de 2 miliarde de euro într-o singură lună, dar se estimează o creştere a acestora în acest an şi 2012, potrivit scrisorii de intenţie către Fond, obţinută de MEDIAFAX.

53 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: BNR va notifica FMI dacă rezervele scad cu 2 miliarde de euro în 30 zile

EXCLUSIV: BNR va notifica FMI dacă rezervele scad cu 2 miliarde de euro în 30 zile (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"În cadrul programului, anticipăm creşteri ale rezervelor internaţionale brute în 2011 (în mare parte datorate tranşelor acordate) şi în 2012. Acestea vor asigura o încredere îmbunătăţită în economie şi vor permite o acoperire mai bună a pasivelor pe termen scurt. Va fi stabilit un criteriu de performanţă asupra activelor străine nete care să fie în linie cu proiecţia privind acumularea de rezerve brute. Pierderile din rezervă care exced 2 miliarde de euro într-o perioadă de 30 de zile în timpul programului vor necesita consultări cu personalul FMI", se arată în scrisoare.

În cadrul noului acord pe doi ani, de tip precautionary, care va fi încheiat cu FMI şi Comisia Europeană, banca centrală nu va mai primi finanţare pentru rezervele valutare, decât în situaţii excepţionale.

România a decis să nu mai acceseze ultima tranşă din actualul acord cu Fondul Monetar Internaţional, pe motiv că rezervele BNR sunt suficiente în acest moment. La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.

Spre deosebire de acordul în derulare, când Ministerul Finanţelor Publice a avut la dispoziţie împrumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru acoperirea deficitului bugetar, în viitoarea înţelegere de tip preventiv sumele puse la dispoziţie de către CE vor putea fi atrase, în caz de necesitate, numai de către Banca Naţională.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat luni că BNR a tras de la FMI 9,5 miliarde de euro din suma totală aprobată de aproape 13 miliarde de euro pusă la dispoziţie, în timp ce Ministerul Finanţelor a primit 2,4 miliarde de euro.

În martie 2009, la momentul negocierii actualului acord cu FMI, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 25,12 miliarde de euro, astfel că pe parcursul programului, acestea au urcat cu 7,56 miliarde de euro, cu două miliarde de euro mai puţin decât banii primiţi de la instituţia financiară.

Misiunea comună de evaluare FMI, CE şi Banca Mondială a încheiat marţi cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care s-a analizat îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi au fost negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici