Exporturile Germaniei au crescut cu 12% în acest an, la nivelul-record de 1.075 miliarde de euro

Exporturile Germaniei au înregistrat o creştere de 12% în acest an, la nivelul-record de 1.075 miliarde de euro, însă avansul livrărilor la extern se va înjumătăţi anul următor, în contextul încetinirii economiei globale, a anunţat marţi asociaţia exportatorilor germani.

166 afișări
Imaginea articolului Exporturile Germaniei au crescut cu 12% în acest an, la nivelul-record de 1.075 miliarde de euro

Exporturile Germaniei au crescut cu 12% în acest an, la nivelul-record de 1.075 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

"Exportatorii pot privi înapoi la un an 2011 excelent, iar către 2012 cu optimism precaut", a declarat preşedintele asociaţiei, Anton Boerner.

Companiile mijlocii care produc bunuri de capital şi exportă către pieţele dominate de dolar sunt optimiste în privinţa anului următor.

Totuşi, în timp ce pieţele emergente continuă să arate o cerere puternică, criza din zona euro atârnă ca "sabia lui Damocles" asupra economiei, ameninţând cu o criză a creditelor, a spus Boerner.

"Este crucial ca guvernele din zona euro să rupă acest lanţ al îndoielilor şi să ia măsuri convingătoare pentru a consolida rapid bugetele", a adăugat el.

Cea mai mare economie a Europei a crescut, probabil, cu 3% în acest an, însă ritmul ar urma să încetinească puternic anul următor, deoarece temerile legate de zona euro afectează încrederea şi pieţele de export europene.

O parte importantă a analiştilor consideră că anul următor avansul economiei germane va trebui susţinut de consum.

Guvernul de la Berlin estimează pentru anul următor o creştere economică de 1%, în timp ce Organziaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică anticipează un avans de numai 0,6% pentru 2012 şi consideră că în prezent Germania a intrat într-o recesiune uşoară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici