Faci cumpărături pe Internet? Cât de sigure sunt plăţile cu cardul în România

Plăţile cu cardul pe internet sunt sigure şi uşor de efectuat, însă doar 2,2% din cardurile emise în România sunt activate în sistemul de protecţie împotriva fraudelor, a declarat Cătălin Creţu, general manager în România al Visa Europe.

1845 afișări
Imaginea articolului Faci cumpărături pe Internet? Cât de sigure sunt plăţile cu cardul în România

Faci cumpărături pe Internet? Cât de sigure sunt plăţile cu cardul în România (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În prezent, mai puţin de 200.000 de carduri din România, adică 2,2% dintr-un total de circa 9 milioane preînrolate de bănci, sunt activate în standardul 3D Secure, pe care este bazat şi sistemul Verified by Visa şi care asigură protecţia tranzacţiilor realizate cu cardul pe Internet.

"În momentul de faţă, frauda este neglijbilă în România, de nouă ori sub nivelul Visa Europe. Dar ştiţi cum este, paza bună trece primejdia rea, de aceea dorim ca din ce în ce mai multe carduri să fie activate în sistemul Verified by Visa", a arătat Creţu în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că în momentul în care sistemul Verified by Visa este activat, siguranţa plăţilor cu cardul este maximă.

Potrivit oficialului Visa, numărul mic de carduri care au sistem de protecţie împotriva fraudelor se poate explica prin lipsa de informare a populaţiei privind siguranţa plăţilor cu cardul pe internet.

În acest sens, Visa Europe, împreună cu băncile membre din România, a lansat o campanie naţională de promovare a utilizării cardului pentru plăţile pe Internet.

Campania, care se va desfăşura în perioada septembrie-noiembrie, va cuprinde acţiuni educaţionale, precum şi proiecte de PR şi marketing, care urmăresc îmbunătăţirea nivelului de informare a românilor privind siguranţa plăţilor online şi stimularea activării cardurilor în platforma Verified by Visa.

"Ne dorim ca românii să înţeleagă că plăţile cu cardul pe internet sunt sigure, uşor de efectuat şi au mai multe beneficii decât tranzacţiile realizate cu numerar. De exemplu, cumpărătorii au garanţia că pot solicita băncii care le-a emis cardul rambursarea banilor dacă au fost victima unei fraude online, dacă nu au primit produsele comandate sau dacă acestea sunt deteriorate", a explicat Cătălin Creţu.

El a adăugat că ţinta Visa este ca în trei ani să fie activate un million de carduri în standardul 3D Secure.

"Este un obiectiv foarte ambiţios dacă ne gândim că din 2004 până în 2011 s-au activat doar 200.000", a spus Creţu.

Datele Visa arată că 84% dintre europenii care nu fac cumpărături online sunt mai predispuşi să-şi schimbe comportamentul dacă beneficiază de protecţie prin Verified by Visa, în timp ce 71% dintre persoanele care îşi fac în mod obişnuit cumpărăturile online spun că ar achiziţiona mai des.

Peste 300.000 de comercianţi online din Europa s-au înrolat în Verified by Visa. În România, aproximativ 500 de magazine online folosesc standardul 3D Secure.

În Europa, sunt active peste 430 milioane carduri Visa de debit, credit şi business.

Visa Europe este deţinută şi condusă de cele 4.000 bănci membre din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici