Falimentul personal va afecta bun-platnicii

Legea falimentului personal este binevenită, dar, în forma actuală, va avantaja persoanele care nu-şi plătesc datoriile şi va dezavantaja bun-platnicii care vor suporta creşteri de costuri din partea băncilor, consideră reprezentanţii Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC).

83 afișări
Imaginea articolului Falimentul personal va afecta bun-platnicii

Falimentul personal va afecta bun-platnicii (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Legea falimentului personal există în toate ţările. A avea o asemenea lege este bine, în principiu. Noi, ca firme de recuperare a creanţelor, vom fi afectaţi pe partea de cumpărare a creanţelor. Vor fi mai grav impactate băncile şi IFN-urile", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Cristian Ionescu, preşedintele AMCC şi directorul general al firmei Coface România.

În opinia sa, este justă existenţa unei astfel de legi, care să aducă o disciplină în segmentul recuperării creanţelor, dar actuala formă are o serie de lipsuri.

"Legea nu trebuie să dea portiţe unora să dea ţepe, şi să meargă în continuare, şi să încurajeze intrarea în faliment la solicitarea debitorilor doar pentru a scăpa de plata unor datorii", a spus Ionescu.

El a arătat că în aceste condiţii băncile vor reacţiona şi vor creşte costurile.

"Băncile nu vor sta cu mâinile în sân, vor pune condiţii de creditare foarte dure, plus costul creditului va creşte într-o perioadă în care este nevoie foarte mare de credite. Până acum avem doar efecte negative. În concluzie, existenţa este de bun augur, dar depinde foarte mult cum va fi adoptată această lege", a afirmat Ionescu.

Vicepreşedintele asociaţiei şi directorul general al Kruk International, Isabela Iacob, susţine că legea va avantaja pe cei care nu-şi plătesc datoriile şi va dezavantaja pe cei care sunt bun-platnici.

"Băncile vor creşte provizioanele, ceea ce va duce la creşterea dobânzilor, a costurilor de finanţare şi acestea se vor transfera pe bun-platnici", a spus Iacob.

Senatorii au adoptat, marţi, o propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, iniţiată de senatori PDL, dar care a fost susţinută în plen de toate grupurile parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici