Fed a modificat prognoza de creştere economică a SUA pentru acest an la 2,4-2,9%

Rezerva Federală a SUA a modificat prognoza de creştere economică pentru acest an de la 2,2-2,7% la 2,4-2,9%, dar a coborât estimările pentru următorii doi ani, ajustând cifrele în baza evoluţiei aşteptărilor privind şomajul şi inflaţia.

144 afișări
Imaginea articolului Fed a modificat prognoza de creştere economică a SUA pentru acest an la 2,4-2,9%

Fed a modificat prognoza de creştere economică a SUA pentru acest an la 2,4-2,9% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, banca centrală a Statelor Unite a modificat prognozele de creştere economică pentru anul viitor de la 2,8-3,2% la 2,7-3,1%, respectiv pentru 2014 de la 3,3-4% la 3,1-3,6%, potrivit unui comunicat transmis miercuri seara de instituţie.

Estimãrile anterioare dateazã din luna ianuarie.

Fed anticipează scăderea şomajului într-un ritm mai accelerat decât estima în ianuarie, prognoza privind rata şomajului pentru acest an fiind redusă de la 8,2-8,5% la 7,8-8%.

Totodată, instituţia a ridicat prognoza privind inflaţia pentu 2012 de la 1,4-1,8% la 1,9-2%, anticipând că rata de creştere a preţurilor de consum nu va depăşi ţinta de 2%.

SUA a înregistrat anul trecut o creştere economică de 1,7%, după un avans de 3% în 2010, potrivit datelor Eurostat.

În trimestrul al patrulea, economia SUA a crescut cu 1,6% faţă de perioada similară din anul anterior, respectiv cu 0,7% faţă de trimestrul al treilea.

Potrivit celor mai recente date, şomajul din Statele Unite a coborât la 8,2%.

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat meircuri că banca centrală nu va ezita să lanseze o nouă rundă de injecţii de lichiditate prin achiziţii de obligaţiuni de stat, dacă situaţia economică se va înrăutăţi, transmite Reuters.

Instituţia a redus dobânzile aproape de zero în decembrie 2008, în contextul crizei financiare mondiale şi recesiunii, şi a cumpărat în următoarea perioadă obligaţiuni guvernamentale şi ipotecare de 2.300 miliarde de dolari de pe pieţele secundare, prin două runde de "relaxare cantitativă", pentru a creşte lichiditatea din economie şi a împinge în jos costul creditului.

Bernanke a indicat că Fed ar putea declanşa o nouă rundă de relaxare cantitativă, dacă şomajul nu va continua să scadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici