Fed renunţă la termenul "răbdare" în stabilirea creşterii dobânzilor, dar ritmul va fi lent

Rezerva Federală (Fed) a SUA a renunţat la termenul de "răbdare" în stabilirea momentului majorării dobânzilor, dar ritmul de creştere a acestora va fi mult mai lent faţă de estimările din decembrie, din cauza perspectivelor economice sub aşteptări.

225 afișări
Imaginea articolului Fed renunţă la termenul "răbdare" în stabilirea creşterii dobânzilor, dar ritmul va fi lent

Fed renunţă la termenul "răbdare" în stabilirea creşterii dobânzilor, dar ritmul va fi lent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prin renunţarea la termenul de răbdare, banca centrală americană a deschis calea creşterii dobânzilor cel mai devreme în luna iunie, subliniind totodată că este în continuare improbabil ca dobânzile să fie majorate în luna aprilie, relatează MarketWatch.

Oficialii Fed au remarcat continuarea îmbunătăţirii situaţiei pieţei muncii, fiind rezonabil de optimişti că inflaţia va reveni la ţinta instituţiei de 2%, pe termen mediu.

Comunicatul Fed de la sfârşitul şedinţei de politică monetară de două zile subliniază faptul că banca centrală nu a decis când să crească dobânzile, dar că este improbabil ca prima măsură să aibă loc în aprilie. În aceste condiţii, Fed a deschis calea pentru ca cel puţin să aibă loc o discuţie referitoare la creşterea dobânzilor cel mai devreme în iunie, aşa cum au dorit numeroşi oficiali ai instituţiei.

Deciziile au fost luate cu 10 voturi "pentru" şi niciunul "împotrivă".

Atitudinea mai precaută a reprezentanţilor băncii centrale este determinată de aşteptările mai scăzute referitoare la perspectivele economice, instituţia notând faptul că creşterea PIB pare să fi încetinit într-o anumită măsură, motiv pentru care Fed anticipează că ritmul de majorare a dobânzilor va fi jumătate din cel prognozat în decembrie.

Astfel, oficialii Fed estimează că dobânda de politică monetară, în prezent aproape de nivelul zero, va ajunge la 0,625% până la sfârşitul anului 2015, în loc de nivelul de 1,125% prognozat în decembrie.

Pentru 2016, estimările medii indică un nivel de 1,875%, în loc de 2,5%.

Pe termen lung, Fed se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să ajungă la 3,75%, nivel anterior crizei.

Ritmul mai lent de majorare a dobânzilor rezultă din anticiparea unei creşteri economice mai lente. Rezerva Federală estimează pentru 2015 o creştere economică de 2,3%-2,7%, sub intervalul prognozat anterior, de 2,5%-3%.

Pentru 2016 şi 2017, banca centrală americană nu se aşteaptă la un avans economic mai mare de 2,7%, chiar dacă anticipează că rata şomajului va scădea de la nivelul actual de 5,5% până la 4,8%.

În urma informaţiilor, bursa de pe Wall Street a trecut pe creştere. Indicele Dow Jones este în urcare cu 0,83%, S&P 500 cu 0,83%, iar Nasdaq Composite cu 0,64%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici