Fed sugerează că va majora rata dobânzii de politică monetară

Membrii consiliului de politică monetară al Rezervei Federale americane (Fed) anticipează o posibilă majorare a dobânzii cheie, cu scopul de a tempera inflaţia, dar nu au fixat un program pentru luarea acestei măsuri, potrivit procesului verbal al celei mai recente întâlniri a acestora.

24 afișări
Imaginea articolului Fed sugerează că va majora rata dobânzii de politică monetară

Fed sugerează că va majora rata dobânzii de politică monetară

"Membrii au anticipat în general că următoarea modificare a politicii monetare va fi probabil o înăsprire a ratei dobânzii", potrivit procesului verbal al întâlnirii din data de 5 august a Fed, citat de The New York Times.

Totuşi, "momentul şi proporţia schimbării de politică va depinde de evoluţia economiei şi a sectorului financiar, şi de implicaţiile acestei măsuri pentru creşterea economică şi inflaţie", se menţionează în procesul verbal.

Deşi membrii consiliului de politică monetară la Fed nu sunt condiţionaţi de aceste comentarii, remarcile întăresc o opinie de pe Wall Street, potrivit căreia este mai probabil ca banca centrală să înăsprească politica monetară decât să o relaxeze până la începutul anului viitor, în contextul în care instituţia observă cu atenţie trendul majorării preţurilor.

Nivelul inflaţiei se menţine ridicat, în pofida reducerii recente a preţurilor la benzină şi energie. Mai mulţi membri ai consiliului Fed sunt "îngrijoraţi în legătură cu posibilitatea ca inflaţia de bază să nu se reducă anul viitor decât dacă politica monetară se înăspreşte mai devreme decât anticipează în prezent pieţele financiare".

Totuşi, opinia care a dominat în rândul guvernatorilor Fed la întâlnirea din august a fost se pare că inflaţia se va tempera anul viitor.

Membrii comitetului de politică monetară au anticipat o încetinire semnificativă a economiei în următoarele trimestre, iar oficialii americani au considerat că avansul ar putea să nu crească până în a doua jumătate a anului 2009.

"Condiţiile de pe piaţa forţei de muncă au continuat să se înrăutăţească semnificativ, condiţiile din sectorul financiar au rămas nefavorabile, încrederea consumatorilor şi a companiilor a fost scăzută, iar activitatea din industrie s-a redus", potrivit procesului verbal.

Totuşi, creşterea economiei în perioada aprilie-iunie s-a situat peste aşteptările bancherilor.

Creşterea economică a SUA s-a accelerat uşor în trimestrul al doilea, la o rată anuală de 1,9%, în contextul în care stimulentele oferite de Guvern au ajutat consumatorii să susţină economia. Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a crescut, în primul trimestru, cu o rată anuală de 0,9%. Evoluţia a urmat unei contracţii a PIB de 0,2% înregistrată în ultimele trei luni din 2007.

Rata şomajului din SUA a crescut, în luna iulie, la 5,7%, maximul ultimilor patru ani, din cauza reducerii numărului de locuri de muncă pentru a şaptea lună consecutiv.

Oficialii au continuat să fie îngrijoraţi de faptul că înăsprirea condiţiilor pe piaţa de creditare şi declinul sectorului locuinţelor vor continua să conducă la încetinirea economiei. De asemenea, aceştia s-au temut de "o posibilă continuare a deteriorării condiţiilor de pe pieţele financiare".

Totuşi, membrii Fed consideră că accelerarea inflaţiei este un obstacol la fel de greu pentru creşterea economică. Unii membri ai consiliului băncii centrale din SUA se tem în special de faptul că americanii se vor obişnui cu majorarea preţurilor, ceea ce va îngreuna reducerea inflaţiei pe termen lung.

Drept concluzie, Fed a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 2%, în conformitate cu aşteptările analiştilor, întrucât banca încearcă să susţină redresarea economiei fără a duce la accelerarea inflaţiei.

Investitorii anticipează că Fed nu va majora dobânda cheie până la începutul anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici