Firmele vor să-şi reducă gradul de îndatorare la bănci. Aproape 70% nu ar lua credit în lei sau euro

Companiile din România intenţionează să-şi menţină sau chiar să-şi reducă gradul de îndatorare bancară, având în vedere că 64% dintre firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro, indiferent de cost, potrivit unui sondaj efectuat de BNR.

295 afișări
Imaginea articolului Firmele vor să-şi reducă gradul de îndatorare la bănci. Aproape 70% nu ar lua credit în lei sau euro

Firmele vor să-şi reducă gradul de îndatorare la bănci. Aproape 70% nu ar lua credit în lei sau euro (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, dar cunoaşte o îmbunătăţire comparativ cu exerciţiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 şi 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un şoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere", arată rezultatele Sondajului privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile (FCNEF).

Studiul surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, disponibilitatea şi evoluţia surselor de finanţare, rata de succes în accesarea finanţării de la bănci şi IFN şi în accesarea fondurilor europene, relaţia firmelor cu băncile şi IFN, percepţia privind costul finanţării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii şi efectele unor posibile evoluţii nefavorabile ale ratei dobânzii sau percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale.

Analiza este realizată pe baza răspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare, perioada investigată fiind octombrie 2014 - martie 2015.

Peste jumătate dintre firmele cu credite în monedă naţională (55%) se finanţează cu o rată a dobânzii între 4% şi 8%, iar 68% dintre cele cu finanţări în euro au o rată medie a dobânzii între 2% şi 6%.

Cele mai multe companii (62%) a raportat că nu au solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada menţionată.

Similar exerciţiului precedent (aprilie-septembrie 2014), rezultatele cu privire la dificultăţile majore întâmpinate în accesarea finanţării de la bănci şi/sau IFN se menţin. Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanţare sunt cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale.

Totodată, firmele continuă să se bazeze preponderent pe finanţarea internă.Astfel, 44% dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanţare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referinţă (35% din firmele în această situaţie).

Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut. Se observă o creştere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 – martie 2015, faţă de semestrul precedent.

Firmele declară că problemele presante cu care s-au confruntat în trecut se menţin şi pentru perioada investigată.

Fiscalitatea, concurenţa şi lipsa cererii se păstrează, în această ordine, în clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme. Ponderea companiilor care au declarat că accesul la finanţare reprezintă o problemă presantă a rămas neschimbată (16%).

Totodată, ponderea companiilor cu credite este superioară celei a firmelor fără credite din punct de vedere al considerării accesului la finanţare ca fiind o problemă presantă (20%, respectiv 13%). 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici