Fiscul va verifica 12 persoane cu conturi de 50-60 mil. euro în Elveţia

Un număr de 12 persoane au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 milioane de euro, a declarat duminică preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, menţionând că instituţia va verifica provenienţa acestor venituri, iar dacă nu va putea fi demonstrată, acestea vor fi impozitate cu 16%.

56 afişări
Imaginea articolului Fiscul va verifica 12 persoane cu conturi de 50-60 mil. euro în Elveţia

Fiscul va verifica 12 persoane cu conturi de 50-60 mil. euro în Elveţia (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

El a precizat că autorităţile fiscale din Elveţia au transmisANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoane fizice românecare au realizat depozite în această ţară în perioada2007-2010.

Blejnar a arătat că, în cazul în care se vor constatainfracţiuni, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Acţiunea face parte din iniţiativa ANAF de a impozita cu 16%acele venituri ale persoanelor fizice bogate a căror provenienţă nupoate fi demonstrată.

Şeful ANAF a adăugat că în cursul anului 2010 o Direcţie dincadrul aparatului central al ANAF a pus în aplicare o directivăeuropeană care dă dreptul instituţiei să acceseze şi să facă schimbde informaţii cu celelalte state membre din Uniunea Europeană,inclusiv cu Elveţia.

"Vă dau un exemplu. De dată recentă am primit de laelveţieni o listă cu mai multe persoane care au realizat dobânzi peconturile din Elveţia. Am făcut aşa o selecţie. Am 12 persoane undeeu estimez că au venituri de vreo 50-60 milioane de euro înElveţia, pentru care primesc dobânzi, în Elveţia", a spusBlejnar la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică laPro TV.

El spune că respectivele persoane, care ar putea faceobiectul verificărilor, nu sunt oameni politici şi nu crede că elefac parte din topul celor mai bogaţi români.

"Au cont în Elveţia. Nu ştim dacă l-au declarat sau nu l-audeclarat. Nu ştiu dacă au declarat veniturile din dobânzi încasatedin Elveţia la Fiscul din România. Noi am primit de dată recentăaceste informaţii tocmai ca răspuns la preocupărilor noastrepermanente de a ne face o bază de date pentru a putea impozitaaceste persoane fizice care au realizat venituri şi să vedem dacăle-au şi declarat statului român", a explicat Blejnar.

Întrebat ce li se va întâmpla acestor persoane cu conturi înElveţia, Blejnar a răspuns că, dacă se va constata că nu au plătitimpozite pe acele venituri transferate în Elveţia şi nu vor puteademonstra provenienţa acestora, sumele vor fi impozitate cu 16%, lacare se vor adăuga şi majorări de întârziere.

"Dacă au o provenienţă normală şi s-a plătit în România impozitpe dividende pe aceşti bani, şi ulterior au fost transferaţi înElveţia, nu avem niciun fel de problemă. Dacă nu au o provenienţălegală, o să considerăm că sunt fără sursă şi o să-i impozităm cu16%. Acolo unde vor fi indicii de natură penală, vom sesizainclusiv Parchetul", a mai spus preşedinele ANAF.

Guvernul a decis la finele anului trecut, prin modificareaCodului Fiscal, ca persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu celpuţin 50.000 lei sumele declarate să plătească unimpozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Organele fiscale pot solicita în timpul controalelor persoanelorcu venituri mari informaţii cu privire la donaţii, sponsorizări şisuccesiuni, precum şi o situaţie a cheltuielilor personale, amodificării patrimoniului, a tranzacţiilor cu metale preţioase saua bunurilor mobile şi imobile deţinute.

Informaţii suplimentare pot fi solicitate şi în ceea ce priveşteparticipaţiile sau mandatele deţinute în societăţi comerciale saualte entităţi, bunuri aparţinând unor persoane fizice sau juridicepuse la dispoziţia persoanei fizice şi împrumuturi acordate şi/saucontractate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici