Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al BCR la "A minus"

Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingurile Băncii Comerciale Române (BCR) pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă naţională la "A minus", a informat agenţia de evaluare financiară.

18 afișări
Imaginea articolului Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al BCR la "A minus"

Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al BCR la "A minus" (Imagine: Mediafax Foto)

În acelaşi timp, Fitch a refirmat şi calificativul pentru datoriile pe termen scurt în valută la "F2", ratingul individual la "C/D" şi pe cel care evaluează sprijinul pe care banca l-ar putea primi din partea acţionarului majoritar la "1", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Perspectiva pentru ratingurile pe termen lung este "negativă", reflectând posibila revizuire în sens negativ a plafonului de ţară, acţiune care ar pune presiune pe ratingurile BCR, în cazul reevaluării în scădere a calificativului României, se spune în comunicat.

Calificativele pentru datoriile termen lung şi cel de sprijin evaluează tocmai potenţialul ridicat privind un eventual ajutor de care BCR ar putea beneficia din partea acţionarului majoritar, grupul austriac Erste Bank, în caz de necesitate.

Ratingul individual al BCR reflectă reţeaua teritorială solidă a băncii, eforturile de restructurare şi repoziţionare determinate de acţionarul majoritar şi profitabilitatea bună a băncii, se spune în comunicat.

Printre factorii negativi citaţi de analiştii Fitch se numărăr creşterea rapidă a creditării, într-un mediu potenţial volatil, precum şi capitalizarea în scădere, dar care se află încă la un nivel adecvat.

"BCR a realizat o serie de proiecte cheie de integrare şi dezvoltare, după ce a fost preluată de noul acţionar majoritar, în toate liniile de afaceri, inclusiv în funcţiunile de front şi back office, şi a armonizat standardele de risc. Întrucât procesul de transformare a fost finalizat în luna aprilie, acest lucru a contribuit la consilidare a rezultatelor din prima jumătate a anului, şi ne aşteptăm ca acest proces sa continue", a declarat, în comunicat, Michael Steinbarth, director în cadrul Fitch.

El a adăugat că totuşi mediul în care operează banca rămâne volatil, în special ca urmare a factorilor macroeconomici.

Fitch aminteşte că procesul de creditare a avut, în cazul BCR, un ritm înalt de creştere, situându-se totuşi sub nivelul pieţei româneşti.

Avansul creditării, la nivelul pieţei, este determinat, în continuare, de baza redusă de la care s-a pornit, însă există riscuri de deteriorare a situaţiei. Creditarea în valută este obişnuită în România, notează analiştii internaţionali, şi, deşi în cazul BCR a fost sub media sectorului, a reprezentat circa 50% din portofoliul de împrumuturi al băncii de la jumătatea anului.

BCR, membra a Grupului Erste, este cea mai mare bancă din România, în funcţie de active, valoarea acestora depăşind 17,5 miliarde de euro.

BCR face parte din grupul austriac Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, care a plătit, în 2006, 3,75 miliarde de euro pentru a prelua 61,88% din acţiuni de la statul român (36,88%), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, în cea mai mare tranzacţie de privatizare derulată în România.

Erste şi-a majorat ulterior participaţia la peste 69%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR. O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici