Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating a Ungariei de la stabilă la negativă

Agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating a Ungariei de la stabilă la negativă, din cauza efectelor încetinirii economice la nivel global, a îndatorării ridicate a ţării, dar şi a unor politici nepotrivite ale guvernului.

490 afișări
Imaginea articolului Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating a Ungariei de la stabilă la negativă

Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating a Ungariei de la stabilă la negativă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Ungaria este evaluată de Fitch cu rating "BBB-" pentru credite pe termen lung în valută, la fel ca România. Calificativul "BBB-" este ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.

România are perspectivă stabilă din partea agenţiei.

"Revizuirea perspectivei la negativă reflectă o deteriorare puternică a creşterii şi finanţării pe plan extern, care afectează economia mică, deschisă şi relativ greu îndatorată a Ungariei. În pus, diferite politici fiscale şi măsura de a permite restituirea creditelor ipotecare în valută la un curs de schimb sub cel al pieţei au afectat încrederea investitorilor, de care depind perspectivele pe termen mediu", afirmă Matteo Napolitano, director la divizia Fitch pentru ratinguri de ţară, într-un comunicat.

O încetinire mai puternică decât aşteptările a economiei ungare, ieşiri de capital sau probleme în sectorul bancar, o creştere a primei de risc sau presiuni asupra finanţelor statului ar putea conduce la o retrogradare. Un angajament mai slab al guvernului în privinţa consolidării bugetare ar putea, de asemenea, să conducă la o revizuire negativă.

Dacă guvernul respectă ţinta de deficit bugetar şi economia revine pe creştere sănătoasă, mai ales însoţită de puternice reforme structurale şi declinul îndatorării, calificativul ar putea fi revizuit în urcare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici