Fitch a retrogradat ratingul Spaniei cu trei trepte, cu perspectivă negativă

Fitch Ratings a retrogradat joi ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte, la nivelul "BBB", cu perspectivă negativă, din cauza costurilor bugetare pentru restructurarea şi recapitalizarea sectorului bancar, estimate de agenţie la circa 60-100 miliarde de euro, echivalente cu 6%-9% din PIB.

320 afișări
Imaginea articolului Fitch a retrogradat ratingul Spaniei cu trei trepte, cu perspectivă negativă

Fitch a retrogradat ratingul Spaniei cu trei trepte, cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul rating se plasează cu două trepte peste nivelul "junk", nerecomandat investiţiilor.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost redus de la "F1" la "F2", iar plafonul de ţară a fost menţinut la triplu "A", nivel comun pentru zona euro, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Într-o analiză anterioară a agenţiei, fondurile necesare sectorului bancar spaniol erau estimate la circa 30 de miliarde de euro.

Fitch anticipează că datoria brută a bugetului general va atinge un nivel maxim de 95% din PIB în 2015, luând în considerare recapitalizarea băncilor cu 60 de miliarde de dolari.

La începutul acestui an, agenţia evalua un vârf al datoriei de 82% din PIB, pentru 2013.

Spania va rămâne în recesiune în acest an şi în 2013, consideră Fitch, care se aştepta anterior la o revenire moderată anul viitor.

Perspectiva negativă a ratingului suveran al Spaniei indică un risc crescut pentru noi retrogradări şi reflectă riscurile legate de o posibilă agravare a crizei din zona euro, în special a celei din Grecia.

Nivelul "BBB" al ratingului va rezista într-o anumită măsură la înrăutăţirea în continuare a perspectivelor economice şi fiscale şi la un cost peste aşteptări al restructurării băncilor. Nivelul ridicat al îndatorării externe a Spaniei şi prelungirea recesiunii vor face însă ţara vulnerabilă la şocuri economice şi financiare.

Din acest motiv, pierderea accesului pe piaţa financiară pentru finanţarea bugetului şi dependenţa ţării de un sprijin financiar extern condiţionat vor duce la noi revizuiri ale calificativului, se arată în comunicatul Fitch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici