Fitch a revizuit negativ ratingurile Renault şi PSA Peugeot Citroen

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit negativ ratingurile de credit pe termen lung ale celor doi mari constructori auto francezi, Renault şi PSA Peugeot Citroen, la "BBB-", cu perspectivă negativă, reflectând pesimismul legat de evoluţia situaţiilor financiare în 2009.

20 afișări
Imaginea articolului Fitch a revizuit negativ ratingurile Renault şi PSA Peugeot Citroen

Fitch a revizuit negativ ratingurile Renault şi PSA Peugeot Citroen

Fitch Ratings a modificat în sens negativ ratingul de credit al Renault, acţionarul majoritar al Dacia, de la "BBB" la "BBB-", în urma creşterii semnificative a datoriilor financiare ale grupului şi deteriorării condiţiilor de pe pieţele de credit la finele anului 2008, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating, transmis miercuri.

Perspectiva negativă a calificativului acordat Renault reflectă potenţiala deteriorare a situaţiei financiare a grupului în 2009, precum şi flexibilitatea redusă a acesteia.

Fitch avertizează că ar putea opera o nouă revizuire în sens negativ a ratingului grupului, dacă fluxul de capital al Renault se va reduce în 2009 peste estimările agenţiei, sau dacă producătorul auto nu va fi capabil să adopte măsurile corespunzătoare pentru a compensa deterioarea capacităţii de creditare.

Presiunile asupra ratingului ar putea creşte dacă măsurile de sprijin din partea guvernului francez vor fi insuficiente sau nu vor aplicate la timp, sau chiar deloc.

În plus, orice sprijin guvernamental cu efect negativ asupra creditorilor ar putea avea implicaţii negative în privinţa ratingurilor.

Pentru PSA Peugeot Citroen, cel mai mare constructor francez de automobile şi al doilea din Europa, Fitch a redus ratingul cu două trepte, de la "BBB+" la "BBB-", din cauza deteriorării situaţiei financiare a grupului şi a rezultatelor operaţionale.

Perspectiva negativă în cazul PSA reflectă incertitudinile legate de durata şi profunzimea perioadei nefaste prin care trece concernul, cât şi viziunea pesimistă a Fitch asupra rapidităţii unei posibile reveniri la condiţii mai bune.

Noi presiuni asupra ratingului ar putea apărea în cazul în care PSA va consuma capitalul, în 2009, peste nivelul anticipat de Fitch, sau dacă măsurile de sprijin anunţate de guvern vor fi insuficiente.

Aşa cum a anticipat Fitch, PSA a raportat rezultate financiare nesatisfăcătoare pentru 2008, cu scăderea profitului operaţional şi trecerea de la capital net la datorii nete.

Deciziile anunţate miercuri de Fitch iau în calcul şi capacitatea guvernului francez de a rezolva, prin măsurile de susţinere a industriei auto, o parte dintre problemele acestui sector.

Executivul de la Paris a anunţat, în prima parte a lunii februarie, cã va acorda credite guvernamentale în condiţii avantajoase, în valoare totală de până la şapte miliarde euro, industriei auto locale, cea mai mare parte din fonduri, respectiv şase miliarde euro, urmând să fie încasate, în proporţii egale, de Renault şi PSA Peugeot Citroen.

Citeşte şi

Fitch a coborât ratingul Renault de la "BBB+" la "BBB", cu perspectivă negativă

Renault va renunţa în acest an la 9.000 de angajaţi

Peugeot Citroën concediază 11.000 angajaţi

Statul francez va credita Peugeot-Citroen şi Renault cu 6,5 miliarde euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici