Fitch: Amploarea protestelor din Ucraina exercită presiuni asupra profilului de creditare al ţării

Durata şi amploarea protestelor antiguvernamentale din Ucraina exercită presiuni suplimentare asupra profilului de creditare al ţării, mărind cererea pentru valută şi provocând scăderea investiţiilor, avertizează Fitch Ratings.

156 afișări
Imaginea articolului Fitch: Amploarea protestelor din Ucraina exercită presiuni asupra profilului de creditare al ţării

Fitch: Amploarea protestelor din Ucraina exercită presiuni asupra profilului de creditare al ţării (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cu cât se va prelungi blocajul, cu atât mai mare va fi riscul ca incertitudinile politică să crească cererea de valută, să reducă investiţiile sau să provoace ieşiri de capital, sporind pericolul unor fluctuaţii dezordonate ale monedei ucrainene", potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Evenimentele din weekend-ul trecut sugerează că criza este departe de o soluţie, opoziţia radicalizând cererile pentru schimbarea guvernului. La demonstraţia din Kiev au participat 150.000-200.000 de protestatari, potrivit relatărilor din presă.

Chiar dacă criza va fi dezamorsată, iar protestele vor înceta, incertitudinile politice vor continua, întrucât guvernul va avea probabil dificultăţi să rezolve provocarea diplomatică de a apropia relaţiile cu UE, rezistând în acelaşi timp Rusiei.

Demonstraţiile au fost declanşate de întreruperea negocierilor pentru acordul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule, a declarat weekend-ul trecut că UE şi Ucraina sunt tot mai departe una de alta în discuţiile referitoare la relansarea negocierilor.

Între timp, Ucraina ar putea semna marţi un acord cu Rusia, dar nu pentru intrarea în uniunea vamală condusă de această ţară.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat săptămâna trecută că va încerca să reia negocierile cu FMI, ceea ce ar influenţa pozitiv profilul de creditare al Ucrainei, întrucât ar reduce riscul refinanţării datoriilor înainte de ajungerea la maturitate a unor datorii mari, în 2014-2015 şi ar contribui la redresarea economiei. PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 1,3% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rusia pe de altă parte ar putea fi dispusă să împrumute Ucraina, dar aceste fapt nu ar elimina total riscurile finanţării externe. În plus, sprijinul Rusiei ar putea agrava criza politică din Ucraina.

Ucraina beneficiază din partea Fitch de ratingul B-, care încorporează incertitudinile politice, dar întrebarea este cum va afecta criza poziţia financiară externă fragilă a Ucrainei, notează Fitch.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Ucrainei au scăzut de la 20,6 miliarde de dolari în octombrie la 18,79 miliarde de dolari în noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici