Fitch: După alegerile din România, deciziile vor fi luate mai uşor. În schimb, noul guvern ar putea lua decizii majore fără o consultare largă

Rezultatul alegerilor ar putea conduce la un proces mai eficient de luare a deciziilor, dar şi la o oarecare rezistenţă faţă de reformele structurale şi privatizări, precum şi la situaţia în care Guvernul să ia hotărâri importante fără o consultare largă, afirmă Matteo Napolitano, analist Fitch.

571 afișări
Imaginea articolului Fitch: După alegerile din România, deciziile vor fi luate mai uşor. În schimb, noul guvern ar putea lua decizii majore fără o consultare largă

Fitch: După alegeri, deciziile vor fi luate mai uşor. În schimb, noul guvern ar putea lua decizii majore fără o consultare largă (Imagine: Shutterstock)

Majoritatea solidă în Parlament a unui nou guvern ar putea avea şi efectul advers ca executivul să se simtă îndreptăţit să ia decizii importante fără o consultare mai largă.

"Principalul avantaj este că procesul de luare a deciziilor ar trebui să fie mai eficient, însă pe de altă parte, un guvern cu o majoritate amplă (de două treimi) ar putea considera că are libertatea de a lua decizii cu impact major fără o consultare largă", a declarat Napolitano pentru MEDIAFAX.

Noul guvern se va concentra probabil pe reforme structurale, care vor avea un rol central într-un alt acord cu FMI, afirmă analistul agenţiei de evaluare financiară Fitch.

Rezultatul alegerilor ar putea conduce, totuşi, la o anumită rezistenţă faţă de reforme şi privatizări, dar Fitch se aşteaptă să existe suficient consens politic pentru aprobarea acestora.

"Anticipăm o oarecare rezistenţă la reforme structurale, restructurări ale companiilor de stat şi privatizări, dar în final ne aşteptăm să existe suficient consens politic în rândul clasei politice pentru adoptarea acestora", a declarat Napolitano.

Întrucât rezultatul alegerilor este în linie cu aşteptările, Fitch nu anticipează la un impact major asupra cursului de schimb al leului în raport cu euro.

"Ne aşteptăm ca leul să se aprecieze uşor faţă de euro anul următor", a spus analistul.

Potrivit Biroului Electoral Central, după numărarea voturilor din aproape 96% din secţii, USL a câştigat aproximativ 60% din voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici