Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea în conducerea executivă BNR. Cristian Popa, respins

Comisiile reunite de Buget Finanţe Bănci i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator al BNR, precum şi pe Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea pentru funcţiile de viceguvernatori, în timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă.

1331 afișări
Imaginea articolului Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea în conducerea executivă BNR. Cristian Popa, respins

Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea în conducerea executivă BNR, Cristian Popa respins

Florin Georgescu şi Bogdan Olteanu au primit avizul cu unanimitate de voturi, în timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea a fost aprobată cu 30 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Cristian Popa a primit 6 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Deputatul PDL Andreea Paul a cerut cuvântul şi a declarat în şedinţă că Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR şi regretă votul acordat de colegii săi.

Membrii neexecutivi ai viitorului Consiliu de Administraţie vor fi Gheorghe Gherghina (susţinut de PSD) - 36 de voturi, Virgil Stoenescu (susţinut de PDL) - 35 de voturi, Daniel Dăianu (susţinut de PSD) - 34 de voturi, Angnes Nagy (susţinută de UDMR) - 34 de voturi şi Dinu Marin (susţinut de PC) - 28 de voturi.

Candidatura actualului membru al CA Nicolae Dănilă a fost respinsă la vot, deşi PSD a anunţat iniţial că îl susţine pentru un nou mandat.

Florin Georgescu, doctor în finanţe, circulaţie bănească şi credit din 1989, este vicepreşedinte al CA BNR şi prim-viceguvernator din octombrie 2004, activitatea sa fiind suspendată pe timpul mandatului de vicepremier şi ministru al Fianţelor, în perioada mai-decembrie 2012. În acel interval a fost şi guvernator din partea României la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

El a mai fost ministru de stat şi ministru al Finanţelor în perioada noiembrie 1992 - decembrie 1996.

Între octombrie 2004 şi decembrie 2010, Georgescu a fost membru în Comitetul de Supraveghere Bancară al Băncii Centrale Europene, dar şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Române din decembrie 2000 până în aprilie 2004.

De mai multe ori deputat, Georgescu a fost preşedinte al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor în intervalul decembrie 2000 - aprilie 2004.

În ceea ce priveşte studiile, în mai 2004 a absolvit Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului din Lausanne, Elveţia, iar în perioada august 1991- mai 1992 a efectuat un stagiu de cercetare ştiinţifică privind managementul financiar-bancar în condiţiile economiei de piaţă, ca bursier Alexander Hamilton, în programul Fulbright, la Henry Bloch School of Business and Public Administration - University of Missouri Kansas City, SUA.

Bogdan Olteanu, susţinut de liberali, se află la al doilea mandat de membru al CA al băncii centrale şi viceguvernator, după ce a fost numit prima dată în octombrie 2009. Anterior, aproape un an a fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, dar şi preşedinte al Cammerei în perioada martie 2006-2008.

El a fost ales deputat în decembrie 2004, iar de la acel moment până în martie 2006 a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Olteanu este doctor în drept din anul 2013, iar în 2001 a obţinut un MBA la Institutul Banca Român şi City University din Seattle, SUA.

Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget din decembrie 2012 în guvernul Ponta II, a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE în 1997, continuând cu un an de masterat în administrarea afacerilor la School of Business, Stockholm University. A efectuat studii post-universitare în sociologia bunăstării la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, iar din 2000 este doctor în economie la ASE.

Anterior poziţiei de ministru, Voinea a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, din 16 mai 2012, ocupând şi funcţia de membru în CA al Eximbank în perioada aprilie 2009 - decembrie 2012.

El a fost director executiv al Asociaţiei Grupul de Economie Aplicată între 2007 şi mai 2012, iar din octombrie 2009 predă la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale - ASE, ca profesor asociat. De asemenea, Voinea este conferenţiar universitar doctor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din 2005.

Gheorghe Gherghina este secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice din 2009, conducând Direcţia Buget. El lucrează în minister din 1987, cu o întrerupere de patru ani în perioada 2005-2009 când a fost consilier în cadrul BNR. Gherghina a mai ocupat poziţia de secretar de stat la Finanţe în intervalul 2001-2005.

Înainte de a intra în minister, el a mai lucrat la compania Tarom şi Institutul de Finanţe Circulaţie Monetară şi Preţuri.

El a absolvit Facultatea Finanţe-Contabilitate din cadrul ASE în 1981, fiind doctor în economie din 1995, la Institutul Naţional de Economie. În perioada 1997-1999 Gherghina a predat ca profesor asociat la ASE Bucureşti şi Universitatea Dimitrie Cantemir.

Virgiliu Stoenescu, absolvent al Facultăţii de Comerţ - ASE, este membru în CA al BNR din 2004, aflându-se astfel la al treilea mandat.

Cu o bursă în 1972 la Institutul de Comerţ Exterior şi la Institutul de Înalte Studii Politice, ambele din Paris, şi un doctorat în economie în 1987, el predă la Catedra de Comunicare şi Doctrine Economice din cadrul ASE Bucureşti începând din 1996, susţinând cursuri de doctrine economice şi istoria gândirii economice, economia comerţului internaţional şi relaţii economice internaţionale.

Daniel Dăianu, care a demisionat din funcţia de primvice-preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a candida pentru o poziţie în CA-ul BNR, este profesor de finanţe publice şi studii europene la SNSPA din 2004.

În perioada 2012-2013 a fost membru în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, iar între 2007 şi 2009 şi-a exercitat mandatul de europarlamentar în Comisia pentru probleme economice şi monetare şi Comisia pentru buget.

Dăianu a fost ministru al Finanţelor în 1997-1998 şi economist şef al BNR între 1992-1997.

Agnes Nagy, doctor în finanţe şi conferenţiar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, este membru CA al băncii centrale din decembrie 1998 şi se află la al patrulea mandat.

Nagy predă cursuri de politici monetare, control şi audit financiar, mecanisme şi instituţii monetare, dar evaluarea proiectelor în cadrul catedrei de Finanţe la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea Babeş-Bolyai.

Marin Dinu, doctor în economie al Facultăţii de Economie Generală - ASE, este din 1999 profesor universitar doctor al catedrei de Economie şi Politici Economice din Facultatea de Economie - ASE Bucureşti.

În perioada 2000-2004 a fost senator, membru în Comisia economică, şi vicepreşedinte al Senatului (2004). Anterior, din 1980 până în 1996 a ocupat poziţii de redactor şef adjunct şi redactor şef la mai multe publicaţii, precum "Studenţimea Democrată", "Viaţa Studenţească", "Scânteia tineretului" sau "Economistul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici