Flutur: Bâlbâielile ANSVSA privind laptele şi produse din lapte afectează grav producătorii români

Fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur spune că "bâlbâielile autorităţilor şi în special declaraţiile acestora" privind laptele riscă să afecteze grav producătorii şi procesatorii din România şi că ANSVSA trebuie să transmită informaţii clare şi credibile în scandalul laptelui infestat.

429 afișări
Imaginea articolului Flutur: Bâlbâielile ANSVSA privind laptele şi produse din lapte afectează grav producătorii români

Gheorghe Flutur (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Senatorul PDL de Suceava Gheorghe Flutur a atras atenţia, într-un comunicat de presă, că bâlbâielile autorităţilor şi în special declaraţiile acestora privind laptele şi produsele de lapte riscă să afecteze grav producătorii şi procesatorii din România, cu efecte dezastruoase asupra economiei româneşti în sectoarele industriei alimentare, agriculturii şi zootehniei.

Liderul PDL cere autorităţilor să prezinte de urgenţă explicaţii clare, credibile şi să fie luate toate măsurile legale pentru a nu se ajunge la prăbuşirea sectorelor amintite şi pentru a nu fi afectată siguranţa alimentară a populaţiei.

ANSVSA a anunţat, luni, că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu dispoziţiile transmise de către preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada 7-8 martie au fost efectuate controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud.

Joia trecută, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători la unităţi de procesare a laptelui.

Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

În aceste condiţii, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, joi, că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la laptele contaminat descoperit la o fermă în România, că este foarte bine că Ministerul Agriculturii şi ANSVSA au luat imediat "măsuri radicale" şi a arătat că este important să se continue controalele şi dacă se găsesc nereguli să se închidă fabrica sau să se retragă produsele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici